搶鮮嘗鮑魚Buffet

  香港人愛吃自助餐,尤以海鮮作主題的更大受歡迎。帝苑酒店雅苑座的自助餐口碑不錯,備受食客追捧,餐廳最近推出以鮑魚海鮮為主題的自助晚餐,每位客人奉送三款海鮮美饌,令人食指大動,海鮮迷豈可錯過?

海鮮菜式包羅萬有

  雅苑座推出的鮑魚海鮮盛宴自助晚餐(成人$618起、小童$488起),由即日(6月11日)至7月2日(二)供應,包括多款味道引人的鮑魚菜式,例如日式磯燒鮑魚沙律、泰式鮑魚沙律、鮑魚凍批等,當中的鮑魚凍批清新開胃,用上鮑魚及蝦仁製作,晶瑩帶香,吃下啖啖鮮味,令人難忘。若愛熱辣辣菜式,可試即煮的生滾鮑魚海鮮粥,以蟹、蝦、帶子等海鮮作配料,鮮味十足。還有惹味的鮑魚海鮮鍋粑,在脆身鍋粑放上鮑魚粒和海鮮粒,口感豐富又滿足。

  自助晚餐另一焦點是每位客人獲送三款海鮮菜式,分別為蠔王鴨掌扣鮑魚、香草牛油焗新鮮波士頓龍蝦(半邊)及蒜蓉蒸八吋蟶子王各一客,別有風味。蠔王鴨掌扣鮑魚香濃入味,鮑魚肉質富嚼勁,豐富滋味;香草牛油焗新鮮波士頓龍蝦分量十足,彈牙爽口;蒜蓉蒸八吋蟶子王嫩滑爽口,加上濃濃蒜香,讓人垂涎。

  至於自助餐必備的冰鎮海鮮,包羅加拿大長腳蟹、法國麵包蟹、翡翠螺、藍青口及凍蝦,肉質肥厚,不能錯過。即切刺身有三文魚、        魚、吞拿魚、油甘魚及八爪魚,全部新鮮可口。其他海鮮熱盤亦豐富惹味,如煙肉焗廣島生蠔、金銀蒜蒸扇貝、新加坡炒蟹、泰式焗石斑等,當中以師傅即製的烚海鮮最為出色,款式特多,包括蟹、瀨尿蝦、貴妃蜆等,即點即烚,清甜滋味。

芒果甜品豐富多元

  甜品以芒果作主題,供應芒果椰子奶凍、芒果忌廉卷、芒果抹茶杯、芒果糯米飯、芒果芝士蛋糕等,豐富多元。另有帝苑餅店王牌甜品蝴蝶酥和雜果拿破崙,以及Haagen-Dazs雪糕、藍莓芝士餅、意大利芝士餅、即製班戟,絕對物有所值,只吃甜品已非常滿足。

雅苑座

地址:尖沙嘴東部麼地道69號

查詢:2733 2030

文:陳芍瑩        圖:褚樂琪


hd