Executive日記——優質食品源頭追蹤計劃 21企業獲表揚

  食物除咗要好食,安全好重要,Kelly見到香港貨品編碼協會搞咗個食品安全論壇兼「優質食品源頭追蹤計劃」頒獎典禮,有二十一間企業獲表揚!佢哋仲推出全新嘅微信條碼掃描功能,等大家掃一掃條碼,即刻睇到產品資訊啊!

  食品安全論壇搵嚟食衞局副局長徐德義做嘉賓,佢話香港係美食天堂,而當局好關心安全同質素㗎!香港貨品編碼協會就再次舉辦「優質食品源頭追蹤計劃」,嘉許咗二十一間企業,表揚佢哋喺食品安全、實踐可追溯性都有傑出表現,其中鑽石獎由美心食品、捷榮咖啡、維他奶、太古可口可樂同合興食油奪得,另外仲有金獎同銀獎。

  協會又推出全新嘅微信條碼掃描功能,只要用微信掃一掃貨品上面嘅條碼,就會連去嗰件產品嘅資料網頁,例如有圖片、簡介,等大家更加了解產品資訊,咁就可以安心選購產品啦!啲資料係由喺貨品編碼協會註冊咗嘅品牌自己提供,可信又準確!

Kelly Chu

hd