Executive日記——「天使在身邊」分享正能量 馬時亨曾遇惡頂上司

        人生總有高山低谷嘅時候,港鐵主席馬時亨原來曾經都有一啲不為人知嘅挫折,Kelly昨日有機會聽到佢分享,先知原來佢年輕時被調去紐約工作,試過因為文化唔同、遇到惡頂上司,同埋長期寂寞而大哭一場啊!真陰公豬,但佢冇被打敗,咬緊牙關克服困難,攀過呢座高山,好勵志啊!

        馬時亨出席「天使在身邊」計劃嘅起動禮,分享佢人生嘅挫折。其中一個挫折發生喺佢二十出頭之時,當時佢間公司派佢去紐約工作,去到陌生國度,佢話自己唔熟悉當地文化形勢行情,開會時又俾陌生專業詞語嚇呆咗,仲被零舍嚴苛嘅上司刁難,真係頭頭碰着黑!

  馬時亨形容,最難捱嘅,就係高壓同寂寞嘅感覺,當時佢無親無故,為咗儲多啲錢,連長途電話都唔敢打,一個人孤伶伶,佢有一晚諗諗吓,覺得自己好慘,就喊咗出嚟啊!

  不過,後來馬時亨重新振作,摩拳擦掌,努力工作,急起直追之下,終於得到惡頂老闆嘅掌聲。佢話雖然有人叫佢離開,但佢覺得如果攀唔過小山,就更加攀唔過更高更陡峭嘅山,所以就堅持落去,難怪佢嘅事業可以更上一層樓啦!

  佢嘅故事咁勵志,所以獲得「天使在身邊」計劃委任佢做第一任榮譽天使,係喺今年尾「飛入」「陳校長免費補習天地」,同草根學校分享正能量啊!

Kelly Chu

hd