Executive日記——全新水波爐點樣用? 維維媽煮幾味你睇

  Kelly得閒鍾意煮吓飯仔,見到東芝Toshiba出咗一款「純蒸氣烤焗水波爐」,一部機就可以有齊純蒸、發酵、烤焗、炆燉等功能,好實用咁!不過小妹唔係好識點樣用,東芝就好有心咁搵嚟人氣美食博客維維媽,喺今日下午去到旺角,教大家點樣用部機煮出美食啊!

  東芝呢部純蒸氣烤焗水波爐,有過熱水蒸氣、純蒸氣、熱風對流等唔同烹調模式,一部機就可以做到純蒸、發酵、烤焗、炆燉等功能,輕鬆煮出各式美食,極具人氣!

  為咗令大家同小妹都更了解水波爐,東芝就邀請咗人氣美食博客維維媽,喺今日下午二至四時,去到旺角好望角大廈地庫嗰間百老匯,進行烹飪示範,包括會煮鹽酥雞扒,同埋「一爐蒸三餸」,即係煮千層肉片蒸雜菜、梅子蒸排骨、翠塘豆腐啊!維維媽醉心研究美食,仲會編寫食譜,佢嘅著作包括《嚐在家吃》、《BRUNO主廚神器之究極料理》等。

Kelly Chu

hd