Executive日記——「黑夜過後就係黎明」 協青社街舞劇 籲年輕人唔好做傻事

        協青社每年都推出街舞劇,由一班街舞好手跳出正能量,為後生仔女打氣,佢哋今年就以「青少年精神健康」為主題,以街舞劇勸籲年輕人珍惜生命,停一停,諗一諗,切勿做傻事。困難總會過去,黑夜過後就係黎明。

        協青社今年嘅街舞劇《一念之間》將於下月十四日演出,內容講述一個成績優秀嘅富家子弟同埋一個家境清貧、讀書唔叻嘅男仔,同樣萌生死念,最後被女主角鼓勵下重拾希望。Kelly知道,協青社由去年八月開始籌備,直至一月先定到個大框架,邀請到港大香港賽馬會防止自殺研究中心總監葉兆輝幫手構思,製作落足心機。

  協青社執行委員會委員紀文鳳指,套劇嘅靈感係源於一件真人真事,有一晚一個少女去到協青社,但對咩都提唔起興趣,直至佢見到有人跳緊街舞,佢加入一齊跳咗一晚,臨走嘅時候話:「我本身想自殺,但依家我唔想死住喇。」後來更成為幸福人妻㖭!所以想透過套劇話畀大眾知,就算係「人生勝利組」都會有煩惱、生同死只差在一念之間,最緊要係有人肯聆聽,喺關鍵時刻幫佢哋走出困境。

  門票開始發售,亦設慈善下午場供中小學生,或經社工轉介嘅年輕人入場,有興趣嘅學校可以鼓勵學生去感染吓正能量!

Kelly Chu


hd