Executive日記——家駒56歲忌辰

Beyond唱片依然值錢

  講起搖滾樂,不得不提香港最經典嘅搖滾樂隊Beyond,昨日係樂隊主唱歌手黃家駒嘅五十六歲忌辰。唔講唔知,佢離開咗二十五年,但粉絲對佢同Beyond嘅愛依然好強烈,唔少Beyond嘅舊唱片到今日仍然有價有市,有簽名嘅黑膠可以賣過萬元!

  Music-shop二手CD店負責人Anthony同Kelly講,Beyond嘅舊唱片歷久不衰,一直不停有人搵嚟收藏,當中以由黃家駒、黃貫中、黃家強同葉世榮組成嘅四子Beyond年代最受歡迎,粉絲年齡一般由三十歲起,佢哋嘅舊碟,反應相當不錯,一般價錢由幾十到幾百不等。

  而近年潮興懷舊,黑膠唱片受追捧!專做黑膠買賣嘅香港真藏(荃灣)負責人Anthony Cheung話,Beyond演唱會專輯或者碟內有好似喜歡你、海闊天空等出名歌曲嘅黑膠都會特別多人搵,仲唔止香港,連中國內地都有唔少fans,有簽名嘅黑膠白版碟仲可以賣幾千或者過萬元㗎!

Kelly Chu

hd