Executive日記——颱風新名出爐「鴛鴦」具港特色

  Kelly知道世界氣象組織轄下嘅颱風委員會,日前喺廣州舉行嘅第五十一屆會議,更新咗今年熱帶氣旋名單,而天文台噚日就公佈結果,今年新增三個比較特別嘅名,包括「山貓」、「鴛鴦」同「小犬」,取代「天鴿」、「啟德」同「天秤」,佢哋仲同小妹分享咗呢幾個名入選嘅原因,Kelly聽完之後都覺得啲名好有意思。

  天文台同Kelly講,其中兩個名「山貓」同「小犬」係由日本提出,分別代表天貓同小犬星座;而「鴛鴦」就係由香港提出,大家都知道鴛鴦係由茶同咖啡混合而成嘅飲品,鴛鴦呢個咁有香港本土特色嘅名,小妹就最鍾意,個名實在太有代表性,諗起都想歎番杯。

  小妹其實都唔知點解要更新名單,佢哋就話呢個係慣例,颱風委員會會考慮將造成重大人命傷亡同經濟損失嘅熱帶氣旋除名,唔知下次會改乜嘢名呢,大家有時間都可以發揮小宇宙諗吓㗎!

Kelly Chu


hd