名人戰商界——餐廳開到第六分店 陳貝兒致力推廣素食文化

        現為TVB節目主持的陳貝兒(Janis)食素多年,12年與拍檔創辦社會企業「Green Monday」,推廣素食文化和環保概念,沒想到大受歡迎。至15年他們開辦餐廳「Green Common」實踐理想,推出很多特色素食。兩年半時間已開了六間分店,最新一間位於將軍澳中心。Janis表示返TVB開工會順道巡舖,並會幫手宣傳和試食新菜,未來她打算繼續開分店,並坦言雖是一盤生意,但賺錢是其次,反而希望更多人認識素食的好處。

Janis表示Green Monday是跟大家講點解要素食,至於點樣食素呢?三年前她與拍檔在灣仔開設第一間實體餐廳Green Common,之後陸續擴展到上環、中環、尖沙咀和旺角,去年底更進駐新界區,她坦言:「每次開舖都會做research,知道將軍澳未有一間食素嘅餐廳,於是好快搵到舖位,籌備三個月就開張。」餐廳招牌菜包括Beyond Burger(未來漢堡)、咖喱三寶(魚蛋、蘿蔔、魷魚)和海南雞飯。臨近新年,還有紫薯黑糖椰汁年糕、桃膠胎菊馬蹄糕、牛肝菌五香芋頭糕和紅藜麥蟲草花蘿蔔糕。為了吸引更多人幫襯,該餐廳還設有學生餐和長者餐。

視帝都有幫襯

  Janis坦言餐廳合資七位數字,自己是小股東,專責創作和宣傳的工作,她笑言:「你知素食者好難食到Burger,又畀我哋喺美國source到Beyond Burger,呢間公司里安納度都有份投資,仲有三寶嘅魚蛋同海南米走雞,真係做得好好!」開張三個月反應不俗,她賣花讚花香說:「餐廳設計新穎,一啲都唔似食素,除咗食嘢嗰part,我哋仲有賣乾貨嘅超巿,感覺都幾新潮。」Janis表示出爐視帝王浩信、姚子羚及馮盈盈都有幫襯。未來她會繼續開分店,下個目標是沙田區,她坦言之前餐廳未完全回本,但賺錢是其次,希望將素食文化廣泛推廣。

撰文:李佩儀 攝影:李維隆

hd