名人戰商界——合資逾百萬開西裝店 莎莎太子郭浩泉有信心年半回本

        「莎莎國際」主席郭少明和郭羅桂珍的細仔郭浩泉(Patrick),早前與經營開裁縫生意的陳熙文(Hayman),合資逾百萬在中環開設西裝專門店「DERBY」。由籌備至開業花了大半年時間,Patrick主要負責管理、會計和巿場推廣工作,更經常巡舖。首次做生意的他覺得困難重重,試過一日冇生意心情就跌至谷底,他表示要學懂放鬆心情去面對,創業難守業更難,不過他有信心一年半可以回本。

        Patrick對於父母能創業和白手興家表現得很嚮往,他知道零售業非常難做,但卻勇於挑戰,於是幾乎用盡積蓄開舖。他稱讀中學時開始着西裝,其後慢慢愛上,因香港很少有價格約3、4千蚊的西裝,他覺得有巿場值得一試。首次做生意,他覺得困難重重,由搵舖、諗Logo、影相放上網宣傳,甚至舉行開幕禮請嘉賓都唔容易。有時他與拍檔仲會有拗撬,他笑言:「放工去飲杯酒、鋤吓Dee就冇事。」不過他最唔開心試過一日冇生意,他的心情即跌至谷底,所以他稱要學懂怎樣調節和放鬆。

父親質疑唔識做生意

  問Patrick有否問父母意見?他坦言:「父母最初都唔贊成我開舖,想我返公司幫手,但我覺得成功創業會有好大嘅滿足感,所以想試吓!」開業至今,生意都不錯,試過一個月賺幾十萬,不過爸爸反問:「一千呎舖得幾十萬生意,識唔識做生意㗎?媽咪就叫我擺啲護膚品出嚟賣。」他稱大家做生意手法不同,很多時他只能跟拍檔分擔,慶幸Hayman是個正面的人,他們會分工合作,Patrick負責管理、會計和巿場推廣,而Hayman就負責production,嚟緊他們想用西裝料做唐裝,Patrick坦言自己諗頭多,希望帶多點驚喜給顧客。

採訪:李佩儀

hd