名人戰商界——合資百萬首開私房菜館 Ranee K自創菜式日日巡舖

        時裝設計師Ranee K早前與兩名好友合資7位數在銅鑼灣開設「一登龍門」京川滬私房菜館。做開時裝店和Art工作的她,因為首次做飲食生意,故凡事都親力親為,除了每朝去街市買新鮮食材、日日返菜館巡舖外,若構思到新菜式,還會親自去廚房煮來試食。她稱菜館雖主攻辛辣食物,但仍會有唔辣菜式和素菜,適合一家大細享用。

        Ranee坦言從未想過開菜館,有次約了其中一位拍檔Ann去食飯,Ann講開與好友Liza正準備接手一間私房菜館來做,於是Ranee陪她們去看看,她覺得有得做,便決定夾埋一份。她們由籌備到重新開張只用了24日時間,「好在我哋識好多朋友,即時搵人裝修,仲好快咁搵到廚師㖭。」問她們怎樣分工時,原來Liza主要負責會計和marketing,至於Ranee和Ann幾乎每日都會巡舖,Ranee更會到街市買新鮮食材,然後返菜館煮來試食。

  除了原有菜式,她們還加入了很多新菜式,「呢個就係開菜館好玩嘅地方,你可以自創唔同嘅菜式加入menu。」問她們有甚麼菜式值得推介,愛吃辣的Liza鍾意麻辣棒棒雞,而愛食素的Ann力Sell秋葵淮山蓉,而Ranee就覺得她自創的法國鵝油黑松露鵝件好好味。三人最鍾意一齊試菜,邊食邊傾最開心,而她們覺得最大困難是首次做飲食生意,是一個很大的挑戰,幸好私房菜開了兩個多月,差唔多每晚都爆滿,她們期望一年內可以回本。

撰文:李佩儀 攝影:李維隆

hd