名人戰商界——未敢搵老闆王祖藍合作 趙勁皓7位數搞創意科技

        藝人盧頌之(DaDa)的老公,前香港籃球運動員及演員趙勁皓(King),投資飲食生意已有6年時間,30歲的他擁有4間食肆、兩間健身室,生意愈做愈掂,盈利愈來愈多。好有生意頭腦的King最近染指創科生意,投資近7位數成立Eco-genius公司大搞創意科技,集環保智能、手機遊戲和應用程式於一身。由於係行外人,要靠專才,他坦承唔會太考慮回本問題:「預咗輸都唔重要,但我唔排除將來研製嘅產品會一鳴驚人,總之唔試過就一定輸!」

趙勁皓承認創意科技非專長,但想接觸,因為智能家居、環保產品,高科技games及apps是未來趨勢,唔想落後同時,睇吓係咪有商機。King原意做一間環保公司,為保護地球設計環保工具專幫公司慳冷氣錢,及後生意愈搞愈大,發展到搵埋其他公司合併開發games、apps、應用於廣告牌、展覽以及演唱會的全息投影技術,令虛擬與現實帶出視覺效果。他邊學邊睇住公司拍檔做,因為大家崗位不同,他主力搵對咀形的合作夥伴拍住上,共享每項創科成果。King認真道:「其實有好多初創企業有好多人才,擁有豐富嘅創新意念及產品,但就只欠機會同埋人脈,而且資金有限,我會幫手搵投資者一齊玩,希望可以做到伯樂推動科研人才。」

  因為科研唔係他掌握之內的實業,他坦言沒有想到賺錢問題:「做餐廳、酒吧都好,我對錢渴求不大,希望在既定程序進行,將來開發到一個可以代表到香港嘅遊戲,最重要係品質。」趙勁皓屬王祖藍公司藝人,問他可會搵王老闆支持?他即耍手擰頭:「唔會啦,雖然祖藍好錫我,會爭取好角色畀我做,而且佢喺內地有強大資源同網絡,但一切言之尚早,等科研產品推出先啦,我唔想輸咗身邊人嘅錢,更加唔使剛起步就要人幫手,希望成功到某地步可以同祖藍合作,咁樣先算係一個好關係。」

採訪:方騫平

hd