PACO名人會——丹爺邊拍邊畀意見 《大師兄》新演員瞓身演出

        由「宇宙最強」甄子丹主演的新戲《大師兄》將於本周四上映。導演闞家偉率領戲中飾演學生的四位生力軍,分別是湯鎮業的一對孖仔湯君慈(Bruce)及湯君耀(Chris)、在香港土生土長的尼日利亞混血兒Gordon Lau,以及首次演戲的李靖筠(Gladys),四人細說拍攝時的難忘事。

闞導演表示《大師兄》是一套校園動作片,故事講述由甄子丹飾演的新任老師陳俠要教導一班品行頑劣的學生,結果他運用「非常」教學手法,化解每位學生的問題。導演坦言丹爺落力演出外,也給予很多寶貴意見。「佢對動作要求好高,好多時都要打得真實,另外佢會睇到邊度唔夠過癮,加番多啲娛樂性落去。」

臨場加打戲

  大孖Bruce和細孖Chris在戲中飾演兄弟,在單親家庭長大。他們提到有一場戲是瞓醒起身再擦牙洗面返學,但子丹覺得他們唔夠曳,臨時加了場打架戲,兩人在毫無準備下打得好假,Bruce坦言:「後尾導演叫我哋認真啲,跟住我哋真係打到嬲嬲哋,結果要工作人員分開我哋。」Chris就記得另一場他要打壞人,「雖然開拍前動作導演訓練咗我哋一星期,但嗰場打極都唔好睇,結果甄生教我點打得好睇啲。」

  而Gladys在戲中最開心可以飛車,她坦言:「現實中我都好鍾意揸車,今次喺戲入面第一次揸Go Kart車,覺得好爽。」而Gordon則要飾演南亞裔學生,最深刻是在重慶大廈拍攝的一場追逐戲,他憶述:「我阿爸炒黃牛飛喺嗰度交收,當我知道係陳奕迅演唱會就搶走咗,結果佢搵二、三十人去追我攞番,我跑咗半個鐘先拍完,真係好攰!」而導演就讚他們聰明有天份,表現攞滿分。

主持:黃柏高 統籌:林永匡 協力:李佩儀 攝影:袁東亮、謝民光

場地:回到味來(旺角彌敦道594-596號旺角新城3樓) 化妝:Nicole Poon、阿歷

髮型:Perry Yung @ PP IL Colpo 服裝:Sandro (湯君慈、湯君耀)

黃柏高

hd