整妝待發——暗瘡點解救? 即場Q&A

幾乎每個人都有生暗瘡的經歷,你會怎樣處理?明明想用粉底遮蓋,誰知欲蓋彌彰,愈遮愈明顯。今日請來專家Annie G.現場解答,記住同時留意《Headlife》facebook專頁線上同步播放!

Q︰你有無生過暗瘡?你怎樣處理?

A︰有生過,小時候試過用牙膏搽暗瘡位,第二天暗瘡反而腫起來,好嚇人。其實可用合適的暗瘡護理產品,嚴重的話就當然最好睇醫生。

Q︰有暗瘡是否不應化妝?

A︰有暗瘡都可以化妝,但要用隔離霜,最好不要將粉底直接塗於面上。

Q︰為何我經常洗面都會生暗瘡?

A︰洗面次數要適中,如洗面過多可令皮膚失去防禦能力。

Q︰暗瘡皮膚可以做Facial嗎?

A︰可以!只要不選太刺激的產品或療程便可。

Q︰年紀不輕了,為何還生暗瘡?

A︰暗瘡跟年齡沒有關係,反而跟睡眠質素、飲食習慣、壓力有關,如睡眠不足、狂食麻辣火鍋等,都有機會引致暗瘡爆發。

Q︰有甚麼化妝品或護膚品適合暗瘡肌膚?

A︰護膚品方面,個人推介Kiehl's的金盞花蘆薈鎮靜補濕凍膜及金盞花植物精華爽膚水,金盞花原產於地中海,具紓緩肌膚特性。而粉底方面,推介Bare Minerals礦物淨肌抗痘粉底,產品具消炎抗菌作用,能抑制粉刺、暗粒、暗瘡等問題。

文︰Angel 圖︰陳鐵剛

Annie G Chan

hd