中環High Tea——《城壇》主持變成裁判官

  剛過去的星期天,港台《城市論壇》有這樣的一幕,讓我們看到主持蘇敬恒由主持變成判官!

  論壇討論有以下的對話(朱:朱耀明、何:何君堯、蘇:主持蘇敬恒、黃:黃之鋒):

  朱:非常奇怪嘅呢,包括何律師喇、劉先生(劉炳章)喇,佢哋都將好多嘅莫須有嘅嘢,冇出現過嘅嘢都加在我哋身上,就譬如係洗黑錢係好嚴重嘅問題。你有冇證據呀?拎證據出嚟吖!你唔得呢喺呢一個訪問當中,做傳呢啲嘅謊言,傳謊言其實係犯十誡嘅,作假見證陷害人呢,係犯十誡嘅。

  何:你有冇收黎智英嘅錢呀?

  蘇:好,劉先生……

  何:你有冇呀?

  朱:呢啲錢都唔係佔中嘅錢?

  何:你有冇收過先?

  朱:呢啲錢都唔係公開嘅錢。

  何:有冇收過先?

  朱:呢啲係音樂會嘅錢。

  何:喺主之名下,你話有冇吖?

  朱:你告我吖,你告我吖。

  何:你有冇先吖?

  朱:你告我吖。

  黃:我相信呢今日嘅重點呢……

  何:你有冇收過錢?答到呢刻你都冇講有定冇。有冇吖?有冇吖?

  朱:唔係我個人收錢。

  何:你有冇收?

  朱:唔係我個人收。

  何:你有冇收?

  蘇:好喇,兩位,今日呢就唔係要討論……

  何:你仲未答呢一句。

  蘇:何君堯律師,我諗好多政治人物都有收捐款嘅,咁因為香港O依家就冇所講政黨法,就冇得公開晒捐款嘅來源。如果有機會我哋講到政黨法,就可以睇吓各黨如民建聯啲錢喺邊度嚟。

  朱:何律師講呢啲,加個黑字落去呢,其實呢個係誣蔑嚟嘅。

  何:請問你有冇收過黎智英嘅錢?

  朱:因為任何一個機構都可以收錢。

  何:你答有定冇就得喇。

  蘇:何律師,何律師……

  朱:合唔合法?

  何:你有冇吖?

  朱:合法就得㗎喇。

  何:即係有喇,係咪呀?

  蘇:朱牧師,朱牧師,係

                 喇,我覺得呢無論有冇收過都唔係大問題嚟嘅。嗱……

  何:到呢刻你仲未答我。

  蘇:何律師……

  黃:何律師,我相信朱耀明本人有冇收過任何人嘅捐款係一回事,而有冇洗黑錢係另一回事。O依家你作出嘅指控,係去誣蔑朱耀明牧師洗黑錢,你去誣蔑一個神職人員,呢一件事係極之有問題。

  何:唔係,我係畀機會佢去回應呢個問題吖嘛。

  我把這一段討論原話筆錄,因為很多人也許沒有機會看過過去的星期日的《城市論壇》。講者在這個環節討論的是朱耀明有沒有收過黎智英的錢。討論太激烈,太混亂,而令在場的聽眾感到混亂,主持便要發揮作用,作出調停,但從多人的對話中,我們聽到蘇敬恒的調停已經代入了為朱耀明辯護者的角色之中。

  朱耀明不是政黨領袖,只是教會領袖,為何蘇敬恒要將討論帶到去講政黨法,說沒有政黨法便不可以公開捐款來源,他特別提出以民建聯為例子。他這段說話,扯上政黨法,是把朱耀明當作政黨人士?而點名民建聯捐款來源,又有沒有已經站在泛民一方說話的意味?到了朱、何繼續爭辯朱耀明有沒有合法收錢,蘇敬恒再次介入調停,但他說:「我覺得呢有冇收過(錢)都唔係大問題嚟嘅。」作為應該保持中立的主持,他公開作出這樣的一個判斷,是意圖撥熄討論的火花?還是他根本有此立場,要宣示這個立場?作為一個公開論壇的主持,而這樣當上一個判官,他的行為恰當嗎?港台的管理層,是否應該看一看蘇敬恒立場如此鮮明,他還適合當主持嗎?

  港台用的是公帑,是公共資源,不容濫用,公共事務節目的主持若不能兼持中立和公正,港台還如何可以維持節目的公信力?港台管理層要有一個交代!

黃麗君


hd