頭條戲場——《時代偽證者》言論自由唔等如可以講大話

        呢個世界真係好奇怪,殺人無數嘅邪惡希特拉都有fans,呢位fans係反猶太主義嘅英國歷史學家David Irving(Timothy Spall飾),佢出過好多本否認納粹大屠殺及美化希特拉暴行嘅書,因為唔鍾意猶太裔美國籍歷史教授 Deborah Esther Lipstadt(Rachel Weisz飾)在她著作內形容他為「大屠殺否定者」而告上法庭,事件發生喺1996年,距今只有21年,電影就係根據呢單真人真事改編。

Lipstadt在著作中毫不客氣直指Irving揑造歷史,是否認大屠殺的大話精。電影以Irving在Lipstadt新書發佈會上挑機展開序幕,Lipstadt不願跟歪曲歷史的Irving爭辯,之後女方反遭Irving入稟英國法院控以誹謗,成件事根本係黐線。

唔係所有事都可以和解

  Lipstadt嗰班好聰明嘅律師團隊唔浪費時間,一開始已有備而戰,就係重點攻擊原告嘅破綻,指出對方根本就係為咗自己利益而歪曲一啲明知嘅事實。官司長達數年,最後Lipstadt勝訴,這是歷史不算劇透。最深印象係Lipstadt跟同是猶太籍嘅朋友傾談律師費捐款,一班肚滿腸肥嘅猶太人你眼望我眼,仲暗示和解一團和氣咪仲好,最後Lipstadt堅持為六百萬冤魂申訴,為真理及公義而戰。

  電影內嘅法庭控辯戲份唔算太多,但每場都好精采,而重點是法庭外,Lipstadt跟其律師團隊在搜證及立場爭拗的過程,你會忟Lipstadt嘅唔聽人講,又會覺得律師不近人情,全片零廢話,對白句句都有意思,電影極具可觀性。「言論自由意味住你可以講你想講嘅話,但係你唔可以講大話,然後對此不負責任。」看畢電影多日,仍記得呢句說話。

(剛上映)撰文:廖思慧

hd