頭條戲場——《訪.嚇》寒到入血

        首先要讚香港譯名,《訪.嚇》完全表達到成套戲嘅中心思想,再讚同時兼任編劇、監製及導演的Jordan Peele,呢位擅長配音及模仿的諧星一鳴驚人,首拍懸疑驚慄電影竟然可以有如此成績,拍攝成本僅450萬美元(約3500萬港元),累積票房已超過12億港元,用刀仔鋸出一個森林,好黐線。喪收原因係電影無刻意賣弄爆血四濺嘅刺激官能場面,又唔會同你玩失驚無神恭喜你,只通過故事、配樂及對白等去烘托電影嘅恐怖氣氛,聰明又高招,愈睇愈心寒,達驚悚片最高境界,全場坐立不安,無半點吹水。點名特讚黑人女管家,嗰幕有口難言NONONO,完美演繹何謂啞子吃黃蓮,演技超出色。驚慄片迷必必必入場。(5月18日驚驚上映)

一位非裔美國出名攝影師兼藝術家Chris Washington( Daniel Kaluuya飾)同白人女友Rose(Allison Williams飾)相戀五個月,後者相約前者在周末回鄉探望父母。Chris一到埗就覺得唔多妥,首先發現女友家兩位黑人男女管家相當古靈精怪,再發現其父母過份熱情加上開懷念老人家Party時一眾白人的刻意討好,句句話中有話,你會覺得想點呢?最令Chris不安嘅係一班白人口講無種族歧視,但行為加語言完全暴露晒心中所想,Chris忍唔住同挑通眼眉的老友申訴,愈講愈恐怖。

涉及種族問題

  開始寫劇本時,導演首先構思出一個同時包含咗驚慄元素及社會實況嘅故事提綱,最後電影集幽默、諷刺和驚慄於一身,驚中帶笑,笑完再繼續令你不安,導演最勇就係無懼涉及到美國當前極具爭議性嘅種族問題,他說:「我希望喺驚慄恐怖片種中加入我嘅聲音,涉及到種族問題及一啲我熟悉嘅範疇,即是喜劇。電影正好反映到我最真實嘅恐懼,同埋一啲我曾遇過嘅問題。」

  飾演女管家的Georgina(Betty Gabriel飾)是全片焦點,佢好恐怖,每一個動作每一句說話你都會驚,但愈睇愈Feel到,原來佢相當可憐,一邊皮笑肉不笑地訴說NONONONONONONONO,一邊流眼淚,佢內心深處嘅自己好想出聲但無能為力,深深感受到黑人女人的強烈自主意識,原來案中有案。

女管家勁好戲

  影片最出色的是導演運用大量神秘鋪墊,由開場一刻觀眾就要打醒十二分精神,散場後你會發覺導演心思好細密,一切早有鋪排。

頂級推薦入場

  配樂亦非常厲害,開場那幕老笠黑人,汽車一邊慢速行駛,黑人一邊不安快行,背景音樂就是1939年英國老歌《Run Rabbit Run》,歌詞意思係講兔仔如果唔跑快啲,就會俾農夫捉去做兔肉批,音樂輕快但歌詞恐怖仲好配合劇情,導演喺電影頭三分鐘已經開宗明義。看後感︰手提電話要長期有電,有人叫你Get Out唔該快閃。



撰文︰廖思慧

hd