頭條戲場——《82年生的金智英》做人老竇嘅請入場

        為孔劉而入場,其實「金智英」就係女主角鄭裕美,入場前已知孔劉戲份唔多,唔緊要,有佢就好。電影改編自狂銷100+萬冊嘅韓國爭議性得獎小說,探討韓國女性生活的《82年生的金智英》。小說好黐線,一推出「金智英」三字成為熱話,甚至轟動韓國社會,女團少女時代成員秀英及Red Velvet隊長Irene曾公開表示自己是讀者後,引起大批男Fans不滿,怒稱兩人是女權主義者,甚至要燒佢哋相片洩憤,無嘢呀嘛!(剛上映)

金智英(鄭裕美飾)家有一個姐姐同細佬,自細讀書成績非常好,搵到份好工,但因為身份問題,做女人要嫁要生仔,公司高層認為畀你升到好高職位都無用,然後無視你嘅努力,二揀一特訓都揀個渣過你嘅,唔抵?係㗎。咁點?無㗎,一係默默妥協,一係好嬲咁妥協。

  嫁咗畀垈賢(孔劉飾)嘅智英,生咗個女,生活看似好快樂,但佢唔只滿肚鬱悶,係鬱到個人都病埋,病到點,病到好似鬼上身咁,突然變咗另一個人,嚇親孔劉,仲嚇到佢媽媽好內疚。電影仲有好多職場及家庭嘅不公平現象,如衰格男同事對女同事嘅言語歧視,家庭重男輕女傳統思想等等,女人唔易做,做人新抱更陰功,全片最有印象有兩Part,第一係金智英變成外婆同媽媽講心底話,極級催淚,另外就係戲中奶奶刻薄新抱,其實自己當年都被欺壓,幾十年後點解要做當年自己討厭嘅事?最後,孔劉角色好暖,佢一喊好想抱住。鄭裕美好靚,好想同佢講句加油。

撰文:廖思慧


hd