金融High Tea——炒落後 好和味

        美國本周議息,但港股上個星期調整,呢個星期開市造好,似乎有小小偷步炒加息短期壓力快將過去的味道。向好板塊中,內房股輪流炒,呢期輪到內地賣樓一哥恒大(3333)接連炒上。恒大去年賣樓3700億元人仔,首度壓過受股權爭拗嘅萬科(2202)成為賣樓一哥,但早前賣樓追緊上來的碧桂園(2007)炒高,恒大好似無乜火氣,結果發力追落後。

恒大單日爆升10%

  熟悉恒大情況的中環茶友講起,恒大在海南嘅重點項目海花島開售大賣,由於土地成本便宜,每個單位售價唔貴,加上北方消費者鍾情南方氣候宜人空氣好,所以銷售暢旺。恒大賣樓咁勁,股價係內房板塊啟動時雖然有升,但就跑輸大圍,主要係佢賣樓策略係薄利多銷,利潤率無國企內房賺咁多,邊際利潤率唔係咁好,加上負債偏高,所以一直炒吓上落,無大表現。

  不過,早前同係賣樓打入三甲的碧桂園接連爆上,谷起內房股氣氛,而且恒大已經訂好左回歸A股嘅集資計劃,所以呢兩個交易日係咁追落後,佢收市報6.91元,單日爆升9.9%,買中真係相當和味。勁升後恒大市盈率有8倍樓上,到佢派成績後市盈率應會調低,但都係近年較高嘅估值,以去年派息計息率有6.5厘,大家都估恒大今年會否繼續派高息。

  恒大將屬下的地產業務回歸A股,但香港仍會保留上市,變身為業績範圍較闊、包括銀行金融業嘅綜合企業,仍然係回歸A股地產企業的控股公司,呢個安排等如拆售地產公司股權集資,會增加左公司嘅資金,有助紓緩融資壓力。其他追落後嘅二、三線內房股,好多升幅都近一成,新城發展(1030)一升就升15%,報2.35元;首創置業(2868)升10%報3.87元;合生創展(754)升9.8%報7.76元;富力(2777)升9%報13.2元;中海宏洋(081)升8.5%報3.94元。

  但茶友講起內房股的總體形勢,話今年內房股要籌資,除了賣樓外,因為債市回落,較難發債集資,呢個因素不能忽視。好似富力地產(2777) 昨日亦8.9%到13.2元,瑞信發表報告指,雖然上調富力目標價,由10元升至11.6元,但評級只係維持「中性」,話富力地產2016年全年派息每股1元人民幣,令集團股息率達9.3厘,是行業最高,去年核心盈利65億元人民幣,同比升9.1%,基本符預期,值得關注係佢毛利率下跌令人失望,仲認為淨負債比率升至177%,令人驚嚇,整體而這未見令資產負債表改善的具體方案,所以無提升佢嘅評級。

  茶友話由此可見,大行認為民企內房股財政狀況值得關注,炒作之餘不能太過掉以輕心。我就話呢個亦可能係內房炒高的原因,整個板塊炒起,愈炒得高就愈易批股集資,未批前有得炒,批股時要睇路走。

中字股表現優勝

  內房向好,同A股帶動都有啲關係,滬深兩市開盤急速下跌,但隨後逐漸上升,題材概念造好,帶動上證指數重上3200點以上。恒指開市造好,收報23829,升左261點;國企指數收報10258,漲189點,成交金額865億元。中字股表現優勝,內銀股表現出色,中國銀行(3988)上揚3.2%,收報3.9元;工行(1398)升3%,收報5.06元。

  大市有唔少股份造出新高,一個靚仔板塊係科網股,入左深港通名單嘅美圖公司(1357)股價停不了,午後高見12.88元,再創新高,收報12.52元,升近5%。華潤水泥(1313)獲大行唱好,收報4.26元,升逾9%。公司2016年盈利13.26億元,升31%。每股基本盈利0.203元,派末期息7.5仙。瑞信重申對其「跑贏大市」評級,目標價維持5元;大華繼顯亦重申「買入」評級,目標價由4.5元升至5元,炒落後買中佢又係一日可以收割。

陸羽仁

hd