金融High Tea——趁住放鴿試高位

        美國聯儲局宣佈加息四分一厘,最重要係議息聲講明會「逐步」加息,聯儲局主席耶倫出嚟解話唔係咁鷹,美股向好,再加上總理李克強係兩會結束講話向香港送大禮,令港股抖完一輪即刻爆上。

  恒指大升495點去到24288點,直逼去年9月9日恒指高位24364點。恒指上周弱弱吓,本周突然反轉夾淡倉,問題是呢次可唔可以上破高位,抑或來個雙頂就回。

  聯儲局今次會議,焦點唔係加唔加息,而係會後議息聲明,聯儲局今次嘅講法係「委員會預期經濟情況的發展,可令聯邦基金利率逐步上升,聯邦基金利率在一段時間內,會低於長期水平。」「逐步」呢兩個字就值錢啦,市場理解逐步就係不會急促加息,咁今年加4次息的機會就下降咗。

  正如我之前所講,只要聯儲局議息聲明無咁鷹,美元美息就會見好消息回吐,結果真係全線向下,其中美國10年期國債息由上午的2.6厘回落至2.5厘,2年期短債亦由1.4厘回落至1.3厘,同時華爾街股市上升,油價反彈、石油股上升帶動大市高開,杜指上日最多升過140點,高見20977,收市報20950點,升112點,將利好傳導到香港。

花旗睇國企上試11800

        由於聯儲局鷹派程度低於預期,花旗銀行投資策略及環球財富策劃部主管張敏華話,該行預期今年聯儲局或會分別於6月和9月加息,即係加3次息,到12月則可能開始縮減資產負債表規模(即係開始收水)。當今年稍後美元開始弱勢時,會使有較多資金流入亞洲和新興巿場,該行預期2017年恒指目標只係24000點(現價24288點),但國企指數有機會上試11800點(現價10526點)。即係話恒指已到價,國指未到價。

        中銀香港(2388)投資管理總經理陳少平就預計,美國聯儲局今年內最多加3次息,香港加息要待美國加息4次,意味明年香港才有機會加息。

        聯儲局加息放鷹嘅機會其實唔係咁大,昨日送多港股一程,係國務院總理李克強透露,今年會啟動「債券通」。雖然普通人對買大陸債興趣唔大,對港交所(388)即時生意帶挈應該唔多,但大行表示,內地向外資開放,銀行間債市和交易所買賣的債券,同時將銀行間債市的結算,與離岸結算設施連接。現時在港交所買賣的債券則會讓滬深投資者參與,估計流入內地債市的資金未來五年將達7000億至8000億美元。

美股有啲牛二味道

        聯儲局放鴿,但美息向上係中期趨勢,而家美股有啲牛市二期感覺,炒緊經濟好之餘,其實開始有通脹憂慮,但股民多數係得快樂時且快樂,有機會就點都會炒番轉,日後下跌係日後嘅事。

        港股係議息前抖咗幾日,昨日一舉衝上24000關,收報24288,急升495點,以全日最高位收市;國企指數收報10526,急漲253點;紅籌指數收報4006,漲87點,成交金額1022億元。藍籌股騰訊控股(700)升3%,收報220.8元,積弱嘅油股反彈,中海油(883)上升3.6%,收報9.13元。

        本地地產股雖然近日係咁開盤,加埋海航第四度奪得啟德地皮,旗下香港國際建投以74.4億元由中標,應該利好短期表現。但係議息前大家都唔郁手,但到昨日下午就開始見到有炒落後嘞,地產股向好,新地(016)升2.1%,收114.3元。

陸羽仁

hd