金融High Tea——三四線內房追落後

        美股上日大玩過山車遊戲,杜指開市本來氣勢如虹,大升曾經升近兩百點,納指仲挑戰高位,但隨著聯儲局公佈會議紀錄,反映美國收緊銀根嘅速度同力度可能比預期快,美股即插,杜指跌左41點收市,包括香港在內嘅亞洲區股市都無晒力。

樓市癲到你唔信

  經濟增長步伐強健下,美國收緊銀根嘅步伐有加快跡象,除左話加息速度會提高,聯儲局理事最近頻頻將縮減資產規模嘅時間表攞出嚟講。係伯南克做聯儲局主席嘅時代,聯儲局泵水方法之一就係量寬,入市買入債券資產,等如將錢直接投入市場。而家話要收縮資產負債表,等同係市場抽回資金,所以美股即時由亢奮狀態冷靜下來。

一支臘燭三頭燒

        有中環茶友話,呢排港股好受北水影響,反而港人關注樓市多過股市。港島區有大型樓盤推出,一房價格過千萬,實用呎價去到接近四萬元一呎,呢個價錢係兩、三年前諗都無諗過。內房商來港投地出超高價,本地發展商形容為「癲價」。從用家角度,港島區大型屋苑格局物業賣四萬元一呎,何嘗不是癲價?

  要留意嘅係,係樓市癲價時代,美國利息上調步伐加快、聯儲局講緊幾時開始啟動抽水機,透過縮減資產負責規模將資金泵番走,加番樓價上升加重供機負擔,好似一枝蠟燭唔止兩頭燒,仲要係中間加多把火變成三面燒,真係唔知頂到幾耐,所以雖然一、二手樓價錢係咁飊,但地產股價就不動如山。

        美股回調,港股本來炒緊內地雄安新區概念,都要飲吓涼茶抖抖。內地就續受「雄安新區規劃」的刺激,軌道交通板塊大幅上升,上證綜合指數收市報3281點,升10點,升幅0.33%,連續3日上升,仲創四個多月新高。港股就無A股咁叻,恒指收報24273,跌127點;國企指數收報10276,下滑88點,成交金額809億元。中美領導人即將會面,市場相信也無風雨也無晴,投資者反應唔大,雄安新區概念股就出現回吐,金隅(2009) 跌7%,報4.46元;中國宏泰(6166) 走低6%,報3.5元。

三四線內房玩尋寶

        大市高位徘徊,資金繼續炒落後尋寶。內地公佈3月份賣樓數字仍然火紅,內房股周四逆市造好,三大龍頭之一嘅恒大(3333)升3.7%,冷門股新嶺域(542)大升25%,報0.168元;融創中國(1918)9%,報11.62元。

        本身實力唔錯嘅綠地香港(337)股價上升15%,報2.65元,創九個月新高,但仍比一年高位3.5元有尚有差距。綠地上周公佈業績,去年純利11.1億,大升406%,價市盈率6.1倍,派0.1元末期息,息率都有3.8厘,所以追落後炒吓唔出奇。大華繼顯表示,內房3月銷售額超預期,部份更創下單月新高,成為板塊向上的催化劑。內房銷售超預期主要是開發商推貨量加大,非核心城市銷售強勁部份,抵銷核心城市成交量的下降,預計全年房地產銷售可保持平穩,由於好多三、四線內房股估值仲係低,故此資金一追就爆升。

陸羽仁

hd