金融High Tea——特朗普不硬 貿易股有運行

        上星期五的股市極具戲劇性,正當習主席訪問美國期間,特朗普突然下令向敍利亞發射59枚巡航導彈,聲言要針對阿薩德政府使用化武。消息震散早段股市,恒指一度急挫300點。不過,大家都估到這種打仗市,不會持續。

        美國發射導彈之後,恒指跌唔夠一個鐘就收科。港股當日10點9之後不斷反彈,最後微跌6點收場。散戶朝早無定力被震倉沽貨,就喊都無謂啦!

導彈市玩唔到一個鐘

  俄羅斯和敍利亞友好,特朗普向敍利亞政府軍基地射導彈,擺出一副對俄羅斯總統普京強硬的姿態,睇嚟好似要為佢轉軚向習主席示好打掩護,分散美國人民注意力。

         「習特會」以中美友好的格局收場。特朗普一如所料,在競選時喊得震天價響,聲言要對中國進口美國的貨品徵收45%的高額關稅。當選後亦一度「頑皮」,與台灣的總統蔡英文通電話。不過,在他的女婿、資深白宮顧問庫什納與前國務卿基辛格的大力拉攏下,特朗普回復常態,與習近平親切對話。

        當然,習近平出訪美國前,兩國已講掂數。特朗普不會在「一中」問題上整古做怪,阿爺盡量在貿易方面配合,結果會面和氣收場,兩國會在包括軍事在內的四個領域上建立恆常溝通機制,同意在百日內就貿易問題上公佈磋商結果。

  另外,習主席邀請特朗普到中國進行國事訪問。

        由發射導彈和「習特會」,可以見到特朗普是非常現實的生意人,噏得就噏去爭取選票,作出很多反華承諾,到最後都擺明不會找數;請不到選民食中餐,便隨便請飲羅宋湯,胡亂擠出一些東西來交功課。特朗普已經70歲,仍然可以呃到一個總統嚟做,足以證明他確有一套蠱惑招。

中國唔輸 日韓台找數

  在「習特會」中,特朗普似乎無提中國的人權問題。在莊園會晤中,特朗普更叫外孫女向習近平大唱中文歌苿莉花,友善到有啲誇張。想叫特朗普反華的人,例如台灣的總統蔡英文、日本首相安倍晉三全部落錯注,特朗普只是借他們過橋,增加對中國談判的籌碼。

        特朗普一改過去「民主、自由的理念總統」策略,改行做一個「美國優先的實利總統」。美國正大力吸引台商到美國投資,勢將台灣空洞化,特朗普還會叫日、韓為美國駐軍找數,不想為駐亞洲美軍埋單,可以話連自己友都抽水,但對經濟實力強大的中國畀足面。

        特朗普點解要做到咁cheap? 因為他不是美國主流精英支持的總統,無人無物只能靠自己,他想在4年後連選連任,一定要快速做出成績,增加美國就業、減少公司交稅,做到打工仔和老闆都鍾意佢。

        明白特朗普的算盤,中國會識做,美國想減少對華貿易赤字,中國一係減少對美國出口,一係增加對美國進口。估計中國既唔想人民幣大升值,亦唔想減出口拉低本國經濟,最好方法係增加入口美國貨,或者可以減少日、韓、台入口,撥條數畀美國,咁美國又高興,幾個美國跟班國家或地區又唔敢嘈,中國咪做咗順水人情囉。例如經常查到日、韓、台入口水果有蟲害,咁咪可以入口多啲新奇士橙。

中國前景 睇好一線

  當然特朗普另一關注係龐大的基建計劃有無人去投資,呢樣嘢就係睇美國敢唔敢俾中國資金大舉去美國投資基建,唔係睇中國啦。過去美國對中資投資戰略性基礎設施(如碼頭)都比較抗拒,若然你放中資去美國投資基建,阿爺一定敢去,反正收咁多外匯買美債回報得2厘幾好低,加上人民幣又係印出來,怕乜投去美國搞基建呢? 或者折衷一下,美國加入亞投行,改名後的亞投行唔止投資亞洲、投埋美洲亦得。

        總之特朗普要錢唔係要面,對中國就易話為啦,中美關係,就可以出現「鬥而不破」的較佳狀態,說不定比奧巴馬年代硬要「重返亞洲」還要好。

         你會問講咗咁耐同買股票有乜關係?我覺得有幾方面。第一,長線可看好中國經濟。早兩三年中國和美國經濟都唔好,真係驚兩國會打仗搵出路。到去年下半年開始中國經濟有少少見底feel,但特朗普11月當選,又驚中美打貿易戰。如今中美關係步入正常軌道,更有利中國全力發展經濟,所以可以看高一線。我話如果中國樓市有回調,真係可以揀大城市外圍地鐵就快到的地區,去買吓樓。或者一等大市深度回吐,就買派息好的內地房託股作為代替品。

        第二,人民幣好難無底下跌。美國又話加息,聯儲局又話縮表,本有美元向上,人仔向下的風險。習近平和特朗普拍晒膊頭,兩國都唔會俾人仔跌太多,一年跌3、5個巴仙可以,跌得多就大加夾埋會做嘢,所以買中國資產的匯價風險略降。

        第三,貿易股有反彈。「習特會」和氣收場,貿易股應該可以鬆一口氣,估計短期內,應該會炒吓反彈。而軍工股就無運行,近排反彈咗少少,恐怕還要下試低位。如中航科工(2357),現價彈返上5.49元,真係要跌到5.1元才好買,買唔到就算啦。

大摩叫減持金隅

  另外近期比較熱炒的「雄安概念」概念。摩根士丹利發報告指出,在樂觀情況下,雄安的人口可能在10年內達到670萬,累計總投資達2.4萬億元人民幣,提振每年中國投資增速0.63個百分點,拉動中國GDP增速0.26至0.39個百分點。

        睇完大摩的估計,以雄安新區頭10年總投資2.4萬億元人仔,平均一年投入2400億元,銀碼不算太驚人,不過對水泥及建材股有拉動的作用,大摩上星期五發報告估計京津冀地區未來15年每年水泥需求提高約8%,料冀東水泥為最受惠的水泥股份。

        我覺得相關股份近期已經升了很多,恐怕未必可以持續炒作下去。以水泥股金隅(2009)為例,受到消息刺激,股價在上周初勁升近五成至4.81元,之後回吐,到上星期五又反彈,收報4.6元。

  要留意的是,大摩上周五決定將金隅剔出該行的亞太區、中港股票焦點名單,將金隅評級由「增持」降至「減持」。大摩咁做顯然係覺得金隅升突咗。以金隅現價18.6倍市盈率、息率0.4厘計,買金隅的唯一理由係炒。

        雄安新區的大計非常好,估計很有機會成功落實,但相關股份一炒可能升突,透支了未來一段長時間的表現,高追一定要定好止蝕位,最怕股份回落時不懂得走人。

老虎仔咁易落疊?

        另外,有線寬頻(1097)的消息多多,大股東九倉話咗唔會再注資,去年12月應承借多4億畀有線,使晒就無。周末傳出有新投資者願意注資有線,有消息話有線管理層在上周五的內部會議上交代,話有永升洽談注資有線,有線一方叫價11億港元,永升只肯出9億港元,雙方仍就2億港元拉鋸。

        傳出呢種有曙光的消息後,今日有線寬頻隨時又炒一炒,不過我勸大家咪跟,炒作會好短癮。有線有收費電視和免費電視兩個牌,個收費牌要在本月26日前答政府做唔做。九倉一方好急搵人入股,去年9月九倉老闆吳光正已搵人稱老虎仔的永升老闆邱達昌傾,老虎仔主要畀面吳光正,一直有去傾。

        但有線呢個攤唔易執,特別係收費電視應該都無得做,公司又有2100人咁多,相當難搞,加上九倉唔係用賤價叫人入股,所以談極都談唔成,老虎仔數口咁精,邊有咁易落疊?而家仲有半個月就係死線,想炒有線第一個考慮係時間太趕唔易傾得成,第二即使傾成都係好低價,結論係唔太有得炒。若見隻股炒高搶入,就小心坐艇呀。

陸羽仁

hd