金融High Tea——等股價跌成地底泥

        英國首相文翠姍宣佈提前大選搞低咗英國股市,令上日港股受壓,港股昨日開市承接外圍跌勢,最多跌200點,但跌到早上10點幾就差不多,跟住唔理內地跌市,港股從低位炒吓反彈,收市跌98點,收報23825點,唔好覺得個市好強,感覺上反彈亦欠力水。

「蘿蔔章」就咁唔見30億

  內地A股繼續玩監管風暴,昨日跌多0.8%,連跌4日累挫3.2%;內地今年都係玩監管年,要整治好成個金融體系,經濟上去槓桿,政治上掃清前朝餘黨,所以唔係大炒格局,但亦唔會俾佢好衰。

  好似近日A股跌得多啲,外電就引述接近人民銀行權威人士透露,最近中銀監金融監管政策措施不斷,市場出現較明顯的反應,央行不希望這種局面持續,會適時微調貨幣環境,穩住市場情緒,為去槓桿創造空間。人行講起就做,昨日在公開市場進行800億元逆回購操作(即放水),公開市場單日淨投放600億元。一路放水,一路加強監管,照計內地個市都唔會無底大跌。

  內地有時啲嘢又真係好誇張,又有內地銀行傳出「蘿蔔章」(即假印章)醜聞。民生銀行(1988)有人涉嫌利用私刻的公章,在某企業客戶的商業票據上,蓋上假章,令該票據不斷轉貼現,直到兌付時刻,才被發現公章為假造。

  涉事的民生銀行北京分行航天橋支行負責人,為了掩飾那30億元的票據大黑洞,向150名客戶出售虛構的投資產品,並聲稱該產品保本保息,訛稱原投資者急於回款,所以放棄利息,而且1年期產品年利率達4.2厘,半年期更高達8.4厘,不少投資者被這種所謂「飛單」的高息產品吸引中招。

內航股衰升得多

  民行北京分行確認,航天橋支行行長張穎正接受警方調查,支行副行長肖野則失聯。「肖野哥」個名改得唔好,成個航天橋支行都死得要「燒嘢」啦。受「蘿蔔章」事件影響,民生銀行(1988)股價再跌1.5%,收7.78元。民行去年純利478億,搞出「蘿蔔章」,自然要賠錢俾客戶,佢輸30億本來死唔到人,但投資者唔知佢仲有無其他「蘿蔔章」事件,自然唔客氣沽你先。

  經紀張喜歡執平貨,問民行買唔買得過,我本身唔係咁鍾意民行的作風和管理,同佢話「你要買平貨,可以等佢跌深啲先,而家7.78元,去番7元呢啲一年低位至吼,就安全少少,跌番去一啲地底泥價錢至買,風險無咁大。唔好忘記佢去年2月見過6.1元,而家買風險高咗啲。」

  昨日急升的大股有瑞聲(2018),急跌的大股有內地航空股,如國航(753)就跌3.3%,皆因摩根士丹利發表報告睇淡內地航空股,把三大中資航空股評級由「與大市同步」,下調至「減持」。大摩調降評的理由是考慮到燃油價格上升壓力、機場收費上調和人民幣可能貶值的因素,中國的航空公司今年將難以實現利潤增長,認為市場遠未反映出上述利潤風險。大摩將東航(00670)目標價由3.83元降至3.62元(現價4.19元);南航(1055)目標價由4.5元降至4.47元(現價5.13元)。國航目標價則由5.35元上調至5.79元(現價6.46元)。

  大摩亦調整了國泰航空(00293)目標價,由9.43元上調至11.63元(現價10.86元),認為國泰的盈利周期可能已在2016年見底。

  其實客觀點講,三隻內地航空股PE由9倍幾到11倍幾,PE唔算貴,單以PE計,未來盈利持平都唔係咁衰。大摩咁建議,睇嚟背後的原因,係內航股已升得多,如果大市係上落市,咁都係時候要回。從呢個角度睇我都同意,以國航為例,年頭低位4.89元,而家回吐咗都仲升咗32%,未來還有回落空間,做乜唔沽吓先,等佢下次再跌到殘再買呢?

陸羽仁

hd