金融High Tea——細劉賣利福地產有交代

        恒指在復活節假後插咗兩日,昨日在騰訊(700)帶頭下,升231點,上番兩萬四。港股主要在3點內地收市後抽高,外圍歐洲又呆呆地唔係有乜好消息,本地升市成交得684億唔算激動,不排除係大戶見跌得多夾吓淡倉,炒一個鐘就夾到淡友打靶。

        如果呢個邏輯係啱,咁今日都未必再升得幾多,由於港元較弱,北水又唔來,外資都對呢兩個月後市睇番淡少少。

瑞信睇大市仍受壓

        例如瑞信就話市場對於內地宏觀環境放緩及流動性收緊的憂慮升溫,中港股市未來一至兩個月會繼續受壓。

        瑞信話內地流動性收緊是出於中央反貪腐及金融業監管收緊,佢哋發現個別私人基金的資金為避開政策風險,之前已撤離股市。至於其他資金,例如由信託及銀行外判所管理的理財資金,亦因當局監管限制增多而開始收緊。瑞信直言,市場流動性收緊的局面會維持多久難以預測,但估計中港股市未來一至兩個月仍會繼續受壓。

        但若以今年計,瑞信對中港股市全年表現看法正面,話仍有上升空間,主要是內地企業盈利增長支持。雖然市場擔心中國宏觀經濟情況,但該行未見經濟出現放緩訊號。多項數據如中國GDP、內房銷售及固投等,均略勝預期,故相信在經濟環境穩定改善下,企業盈利增長會支持股市上揚。

        換句話說,最好望呢兩個月大市調整多啲,然後吸納番啲優質國貨股。

   如果睇番個別股份,昨日比較激動的係騰訊,昨日收236.6元,升2.8%。呢隻科技股王,睇淡佢好易瀨嘢,如今升到48倍PE,仲好似唔想停咁樣。由去年12月低位179.6元計,升到如今升咗32%!

炒騰訊等下一次大回吐

        去年11、12月騰訊一浪向下,主要同特朗普當選有關。特朗普鍾意舊經濟,唔愛新經濟,佢上場時美國的科網股巨頭都嚇咗一嚇,騰訊亦跟住回落。不過隨著特朗普的政策唔係幾靈,例如想過醫改法案都過唔到,市場對佢信心減弱,倒過頭來對科技股信心返晒來,騰訊亦借勢炒上。

        B.A.T.(百度、阿里巴巴、騰訊)係內地三大科網股巨頭,實力無得懷疑,只有騰訊在港上市。我有一個技術分析,睇番過去3年,騰訊幾次顯著回吐,短者跌2、3個月,長者如2014年跌5個月,回吐幅度由14%至27%。如果睇佢基本因素無大變,想炒吓呢隻大股,下次見佢回落3個月,從高位下跌幅度多過15%時,可以開始分段吸納,博佢仍然在一個長線上升周期中,深度回落後可以再上。

        細劉劉鑾鴻的利福地產(2183)早前宣佈,賣盤予福州內房商林榮濱。林榮濱出價12.93億元或相當於每股5.18元,收購利福地產59.6%,並按每股5.18元提出全面收購,較公司停牌前報價4.95元溢價4.7%。利福地產昨日復牌,曾升至5.21元,收5.15元,升4%。

        成個交易似連殼將生意賣走,以收購價計作價21.7億,相比公司資產淨值14.8億,收購價減資產淨值差額6.9億,可以睇成為殼價。

        陸羽仁買股長揸,要睇大股東對小股東有無交代。細劉在2013年9月將利福地產由利福國際分拆出來上市,上市價1.98元。上市之後三年只係2015年賺過1724萬元,其餘都係蝕,生意麻麻地,當然亦唔多派息。不過細劉搵啱機會將公司賣走,仲有全面收購,小股東揸3年半回報有162%,真係相當唔錯,算做對小股東好有交代啦,可以畀個like佢。

陸羽仁

hd