金融High Tea——爭身家不如分身家

        港股經過前日大跌後反彈,但吸睛嘅話題似乎係鷹君系,皆因系內持有朗豪坊的冠君產業信託(2778)宣佈有意出售寫字樓大廈,令人產生分身家聯想,股價因而大升。

太君驚愕 市場受落

  鷹君(041)旗下的冠君前晚發出通告,表示可能出售朗豪坊辦公大樓物業項目,並已委任第一太平戴維斯(香港)探討出售之可能性。事後鷹君羅太君話事前唔知放盤決定,仲話表示驚訝。若冠君真的出售該物業,會套現大量資金,若用作派息,鷹君將會有重大股息收入,所以昨日股價急漲。鷹君收市報40.04元,升5.2%; 冠君更勁,收報5.37元,大升9.2%,市場反應證明對放盤消息好受落。

  冠君集團透露放售旺角朗豪坊寫字樓,呢項資產係成個信託唔算係最值錢嘅項目,但都估值200億元。現時鷹君持有近51%冠君,若然按股比計及套現所得有近100億元,以鷹君市值只有277億元計,折合每股套現近16元,相當和味。

  市場人士估計今次賣產除左同寫字樓市價急升有關,可能同家族最近爭產有關。鷹君羅氏家族最近鬧風波,由於家族成員好多都有頭有臉,特別受到注目。陸羽仁上周在慶回歸一個威水場合撞到事件其中一個主人翁,佢坦言好痛心今日出現咁嘅場面,仲爆話羅家太君幾個月前先整親腰骨,而家咁樣勞碌奔波,佢都好擔心。

  主人翁仲自爆,家族有人游說羅太君打官司,撤換家族資產信託人滙豐,目的之一相信係想重寫信託,屆時唔排除會剔除當中個別受益人,重新分配家產。不過,佢相信要達到呢個目的唔係咁易,發起行動嘅家族成員可能都明白。不過,對方或者都準備長期作戰,預備打番十年、八年官司。

  鷹君爭產呢啲家事,外人多數分唔到誰是誰非,抱住剝花生睇戲嘅心情,但大家都好認同其中一位公子羅康瑞所講,瘦田無人耕、耕開有人爭。鷹君呢十幾二十年係羅嘉瑞主政下,資產不斷增多,尤其係六四後投到花園道三號嘅項目,同之後發展朗豪坊項目,將家業發揚光大,變成資產近千億元嘅王國。呢次將物業放盤,羅太君話驚訝,其實佢一把年紀,公司嘅事邊理得咁多,主人翁就話佢所講嘅嘢,十居其九都係俾身邊人影響嘅啫。

  從小股東嘅角度,邊個搞得公司好,邊個肯益小股東就係好主席,所以如果今次鷹君趁住市道好賣產分身家,各人可以息爭,小股東能夠坐享其成,咁就真係大團圓結局,只不過,世事有無咁理想就好難估啦。

騰訊V彈炒即日鮮

  大市昨日除左鷹君系因為放盤消息急漲,其他股份只係個別發展。恒指收報25521,升左132點;國企指數收報10380,漲74點,成交843億元。

  騰訊(700)成交仍然居首,受手遊風波影響昨日開市再插,唔夠15分鐘低見260.4元,一度再跌3.3%,不過之後拗腰彈,一個鐘內轉升,股價最後上升0.67%,收報271元,比低位升番10.6元,真係低位夠膽揸,炒即日鮮都都可以落車。外資唱淡內地電訊股,中國移動(941)逆市跌咗1.3%,收報81.1元;中國聯通(762)仲衰,急跌逾4%,收報10.8元。

陸羽仁

hd