金融High Tea——炒股仔貪新忘舊

        美股前晚牛皮,納指就稍為反彈。不過,中環茶友就留意到,大行呢排對科技股唔係咁友善,繼科網股後,電能車股Tesla亦成為唱淡對象。

  高盛發表報告,Tesla新車交付量未如理想,加上銷售增長將放緩,故將六個月目標價由190美元下調至180美元(現價是327.09美元)。高盛之前已經唔係咁睇好該公司,目標一早已經低過佢嘅市價好多。今次佢質疑集團嘅出車量之餘,仲話埋富豪集團(Volvo)計劃提升電動車生產比例,會令Tesla所面對的競爭加劇。係大行唱淡下,Tesla股價收報327.09美元,跌左7.3%。

  大行呢排成日針住科技股,中環茶友拉闊啲嚟睇,認為同佢地分析未來資金流向有關。九月份美國有可能啟動縮表,變相減少投放係市場嘅資金規模,咁會令資金供應減少,後果可能係令資金成本上升。資金有價,咁就對低盈利同少派息嘅科技股不利。

騰訊反彈暫仍乏力

  二千年科網股泡沫形成,好大原因係美國聯儲局擔心千年蟲會出事,打擊美國經濟,當時嘅聯儲局主席格林斯潘係新世紀來臨時大力放鬆銀根,防範實體經濟出現風險,係資金氾濫下以概念取勝嘅科網股被瘋狂追捧,當時好多網上銀行股身價直迫美國最大銀行的市值。事後發覺千年蟲係科技界吹出嚟博人換電腦同更新軟件嘅疑似危機,於是聯儲局開始收緊銀根,終於觸發左科技股泡沫破裂,納指暴跌近七成,如果未來美國資金供應減少,科技股會唔會出現新一輪汰弱留強呢?

  美國科技股好似企係十字街頭,香港掛牌嘅科網股王騰訊(700)經過周三股價坐過山車後,多家大行發報告力撐,當中德銀預期第二季來自《王者榮耀》收入可升近五成至141億元,仲上調騰訊目標價至320元,帶動騰訊股價由低位260元回升,不過在周三升完一日之後,內地《人民網》第三度批評《王者榮耀》,指即使一款手機遊戲成為全民遊戲,都要兼顧不同群體需求及特點,因小童容易沉迷遊戲,是關乎生命健康、公共利益以及社會責任,並倡導健康娛樂。睇番昨日騰訊反彈後勁乏力,一開市上275元,升左4元,但已是全日高位,之後就從高位回吐,收市只升0.8元,收報271.8元,在早前10天線跌穿50天線後,繼續在50天線274元樓下收市,睇嚟力度都仲係唔係幾夠。

  呢排個市陷阱唔少,細價股係上周爆災後,餘震繼續責死唔少人。翠如BB股聯旺(8217)昨日再插16%報收0.5元。佢由高位累跌98%,對於高位買左嘅股民嚟講,一日跌多0.1元都無已經係去到唔識痛嘅地步,但對想撈貨博反彈嘅跟進者嚟講,咁就差錯腳拗左柴,感覺痛入心脾。若在大跌之初1元去撈,而家唔左一半,入晒肉。但聯旺市值仲有6億元,對一隻創業板股嚟講唔算係好細隻,所以呢啲低位插死人嘅風險真係不可不防。

翠如BB股低位插死人

  大市昨日低收,恒指報25465,跌56點;國企指數收報10346,下滑34點,成交780億元。藍籌最叻長城汽車(2333)急升7.9%,收報10.54元,券商繼續唱好汽車股;另外中國財險(2328)追落後急漲6.6%,收報14.5元。散戶就追捧新股同半新股。盛業資本(8469)首日掛牌,全日收報2.23元,較發售價2元上升12%。

  多隻半新股炒高。建成控股(1630)一度升36%,高見0.68元,現漲28%,收報0.61元,較招股價0.38元累積不少。

  瑞斯康集團(1679)後上發力,收升30%,報2.21元。集團招股價1元,上市後最高見2.75元。至於創業板ITP(8446)曾升20.8%,見2.38元創上市新高,收升12%,報2.2元。股仔一雞死、一雞鳴,通常係只見新人笑,不見舊人愁。

陸羽仁

hd