金融High Tea——人仔淡定 內銀有錢剩

        恒指呢排好叻仔,今個星期連升三日,仲衝咗上一年高位,內銀股發力,成為升市火車頭。大市昨日再炒上,內銀股繼前日炒上後繼續造好,最大隻嘅工商銀行(1398)發力升超過3%,收報5.19元,仲距離今年高位5.43元仲有一段水位,係正式嘅落後板塊。

  內銀股而家普遍都仲係大件夾抵食,以巨無霸工行為例,而家市盈率係啱啱過6倍,息率仲高過5厘,同之前大家話抵買嘅滙控(005)比,市盈率固然差好軟,息率都係不相伯仲。

內銀同大陸恐慌指數相反

  內銀股估值咁低,主要係大家擔心大陸增長唔係咁掂,令呆壞帳增加,再加上擔心人民幣貶值,令到資金退避三舍。過去幾個月,大陸外匯儲備出乎意料連升幾個月,人仔匯價轉強。呢排內地繼續話去槓桿,人仔匯價都算硬淨,昨日中國外匯交易中心公佈,人民幣兌美元即期收報6.7875兌1美元,升咗125點子。

  市場對大陸經濟硬著陸嘅憂慮減少,咁內銀股就炒番轉,所以內銀股可以當係大陸經濟嘅恐慌指數衍生產品嚟炒,當恐慌指數高,內銀股就無運行,恐慌情緒紓緩,咁佢股價就彈。內銀係巨型國企,基本上唔會執笠,加上有高息作為保險費,條件睇落好著數,買唔買佢,就要睇投資者對大陸前景嘅信心喇。

  建行(939)、中行(3988) 及工行為升市火車頭,建行升2.6%,報6.34元;中行升2.5%,報3.75元;工行仲成表現最佳藍籌,三股合共推升恒指115點。騰訊(700)重上280元,升1%,報收281.2元;友邦(1299)升1.4%,報58.4元,兩股合共為恒指貢獻57點。

  結果恒生指數收報26043,升166點;國企指數收報10517,上漲101點,成交861億元。其他內銀股普遍造好,重慶農商銀行(3618)升5.3%,報5.75元;哈爾濱銀行(6138)升2.9%,報2.51元;盛京銀行(2066) 升2.5%,報7元;郵儲行(1658)升2.4,報4.76元。

  另一個造好板塊係燃氣股,華潤燃氣(1193)升5.5%,報30.5元;新天綠色能源(956)升5%,報1.64元;中國燃氣(384)升4.7%,報18.92元;濱海投資(2886)升4.3%,報1.7元。

大酒店炒賣產分紅

  除咗中資股爆上,前日提到嘅「兩店」—信和酒店(1221)同大酒店(045)齊齊爆上。大酒店本身盈利穩定,唔會有乜驚喜,加上大股東嘉道理家族係三十幾年前曾被大劉狙擊,從此緊緊拿住控制權,理論上唔會被人敵意收購,係咁情況下點解會股價急升呢?

  有中環茶友就就提供咗一個解釋,話大酒店有好多靚資產,就算係非酒店類嘅物業都唔少,若然而家放售都好值錢,如果佢哋肯賣嚟派息,咁就相當吸引。早前有新加坡投資者就不斷增持,市場可能憧憬佢買到咁上下就提出賣產分錢嘅要求,所以股價就搶咗上去。

  如果茶友嘅講法係啱,咁就要睇大酒店董事局點反應,嚴格嚟講若然佢哋拒絕要求,其他股東都無辦法。不過,如果覺得而家啲嘢價錢去到咁高,賣啲嘢分吓錢無壞,咁就皆大歡喜,所以街外股東跟住炒,唔多唔少係要睇住大股東面色做人。信和酒店收報3.85元,升咗10%;大酒店收報15.96元,升咗9.6%,兩隻股都係高位稍為回落,反映都有啲股東趁好價食吓胡。

陸羽仁

hd