金融High Tea——保利協鑫有運行

        港股創出10年新高後倒跌,好彩幅度唔大,維持慢牛形態。指數無乜上落下,個股就大力爆上,若然扑中就十分和味。

跟北水追莊園即中伏

  昨日爆升股份最矚目係莊園牧場(1533),公司喺香港掛牌嘅H股午後大幅波動,一度飆3.27倍,由上日收市價11元,升到47元創上市新高,收報21.45元,仍然升95%。佢飆升原因係深交所公告表示,因莊園牧場其在香港市場價格穩定期已結束,昨日起把莊園牧場納入港股通名單。喺憧憬北水炒作下,股價搶高,佢升銳退速,若然高位47元入咗,依家已無咗一半有多,都咪話唔腳軟。內地炒家作風狠辣,呢啲亦係炒北水概念要預咗嘅風險。

  莊園牧場喺2015年上市,公司係甘肅和青海領先的乳製品公司,營運及銷售主要集中於當地,以垂直綜合的業務模式營運。佢掛牌以來股價波動唔大,未炒作前市盈率18倍,忽然借港股通消息炒作,高追中伏心理壓力認真唔細。從莊園呢一役,可以見到北水依家喺市場嘅活躍程度,本地股民投資普遍保守,若然想喺北水流港間搵吓食,比較穩陣嘅方法,都係留意內地有乜熱炒板塊,吼位上車,勝過見高追貨。好似早排陸羽仁提過業績轉勢嘅保利協鑫,呢排就跟住內地炒光伏股嘅勢頭持續向好。

  內地追捧光伏股,主要係因為行內有消息,今年四季以來國內光伏市場維持產銷兩旺,多數企業都處在滿產滿銷狀態,原因包括產品經過近年價格下調後推動需求、趕在年底分散式補貼下調前的啟動項目,再加上海外市場需求,令內地光伏板塊受到資金追捧。

  根據業內人的睇法,今年光伏業基本上旺足全年,今年上半年就已經超過去年同期,下半年旺勢維持至今。市況咁旺主要係內地依家分散式裝機量的大幅增長,由於中央到各地都在推動光伏應用,估計成個行業仲有成個行業都有幾年好景。

內地炒光伏股先知先覺

  至於保利協鑫喺呢個漲潮中相信都會好受惠,據公司管理層接受內媒訪問,透露金剛線切片等技術革命帶來的大幅降低成本,矽片價格從去年每片6元以上降到今年的每片5元以下,大大降低了光伏發電系統的度電成本,同時大大擴展應用市場。公司早前大力改造生產線,年底前就能實現全部矽片產能的金剛線切割,相信未來產能和銷售可以持續向好。

  香港無光伏生產業,投資者唔係咁多相關消息,但內地就行先一步,跟住行業好轉持續炒緊光伏股。睇番保利協鑫,今年股價由低位0.72元一路炒上,昨日收報1.54元,升咗3%,升咗超過一倍,依家佢市盈率12.5倍。其他細啲嘅新能源股都造好,興業太陽能(750)升5.2%,報2.85元;協鑫新能源(451)升6.7%,報0.64元;陽光能源(757)急漲11%,報0.355元;卡姆丹克太陽能(712)升8%,報0.335元;順風清潔能源(1165)升7.6%,報0.495元。光伏行業低迷多時,今年先喺谷底回升,所以雖然已經走咗一段,但考慮到未來營景仍會持續一段時間,保利協鑫作為行業大哥之一會繼續有運行,應該仲可以吼位等略回吐時分段吸納,好過同人爭買貴嘢。

  恒指昨日高開,曾升過百點再創新高,但午後乏力,恒指收報29152,跌30點;國企指數收報11601,跌82點,成交1082億元。騰訊(700)開市繼續發威,但之後不敵回吐功力,最後只能微升0.1%,收報388元;同系閱文(772)漲4.5%,收報100.9元;新股三寶另一隻雷蛇(1337)掛牌第二日回彈2.4%,報收4.69元,其他藍籌中吉利汽車(175)借住有收購消息上揚6.4%,收報28.2元。

陸羽仁

hd