金融High Tea——美國減稅插港股

        港股來個小股災,單日插618點,美股呢排炒稅改方案通過,恒指就人升佢跌,當中以科網股同手機設備股沽壓尤大,呢啲今年吸引唔少股民高追的股份昨日再大插,市場畀咗嗰理由,就係美國稅改方案對佢哋不利。

稅改不利手機設備股

  科技相關股如騰訊(700)昨日跌2.7%、瑞聲科技(2018)跌7.3%、舜宇光學(2382)更大插12.5%,另外熱炒汽車股吉利汽車(175)亦跌8.4%,普通股咁跌法已有少少災味,若然係炒衍生工具玩牛證,好多已經直接出局。

  升得高、調得急,本來好正常,唔需要有乜理由,但大行做生意都要搵概念㗎。第一個概念係換馬,外資行里昂早前就發表報告,聲稱新經濟股份升咗咁多,再上升幅度有限,所以改為看好舊經濟股份,認為今年亞洲科網股升逾數倍,高估值只能在業績大勝預期下才能維持,該行以騰訊為例,指出市盈率已創新高,市值逾5000億美元,很難再翻倍,其他新經濟股好似瑞聲、吉利都有相同情況。

  第二個跌市概念,係美國稅改影響,首先係減稅有利舊經濟股多啲,因為佢哋納美國稅多啲,科網股喺全球賺錢,減美國稅對佢哋盈利好處無咁大。同時,減稅之後可能有部份製造業回流美國本土,對生產商好似手機設備股會有負面作用,因為手機公司可能自行在美國建廠,所以呢類股份就俾人係咁插,反而見到啲舊經濟股喺跌市中,調整幅度唔係咁大。另外亦要小心資金回流美國,影響亞洲市場。

  中環茶友對於市場呢啲講法完全唔意外,佢早兩個月已經不停話手機設備股呢類公司估值過高,炒還炒,千萬唔好以為佢哋真係咁值錢。好似瑞聲呢啲手機股升到入咗恒指,往往就係谷爆股價最後一根稻草,因為通常佢哋市值去到咁大,估值已經偏高,加上做咗成份股後指數基金谷追,令股價偏高完再偏高,跟住就無以為繼,追捧資金一停就死。喺呢兩日呢類股份大幅回調中,見到有北水仲入貨炒緊,所以唔排除佢哋會反彈,但茶友始終係嗰句,依家佢哋估值仲係唔平,加埋插得咁勁搞到唔少蟹貨,撈貨值博率都仲係一般,都係即日鮮玩意。

  喺沽盤質低重磅科網股下,恒指收報28224,急挫618點,是2016年9月以來最大跌市;國企指數收報11162,下跌322點,成交急增至1627億元。

止蝕一遲就走唔切

  呢啲股份交投相應暴增,估計同衍生工具對沖拆倉有關。呢類股份升時唔少發行商推出窩輪同牛證,佢地要買正股做對沖,依家牛證打靶就拆倉沽正股,就變成滾雪球效應。炒騰訊或者其他科網股,如果短炒都要留意止蝕,中環茶友話,呢排好多人炒呢啲衍生工具,參與呢類活動純屬投機,當中特別係牛熊證,一唔睇實就好易俾人回收,見有異動就要止蝕,否則就走都走唔切。

  至於大市去向,平日一跌就彈,但時近年尾,基金經理止賺心態強,回起上來勁啲,同平日不同。若然從30000點高位回一成到27000點會較吸引,現價有啲雞肋。想買大股都可以等跌深少少才出手,或者分段入。

  另外喺跌市中,燃氣股一度成為避風港,中國燃氣(384)曾經炒上25.5元,可惜最後不敵大市,收報23.9元,倒跌1%;連煤氣(003)都一度創出一年新高,收市就報15.4元,微跌0.1元,算係異常硬淨。

陸羽仁

hd