金融High Tea——舊經濟股熱炒再膨脹

        港股再創10年新高,終於輪到舊經濟股發威,「三桶油」在油價攀升下全線上升,成為藍籌股亮點。

        踏入新年頭,全球指數普遍向好,美股上日全線向好,日股喺新年接連向上,昨日大升咗3.3%,大陸A股都造好。有中環茶友問,係乜嘢推動呢輪全球升市呢?我覺得其中一樣嘢就係炒全球再膨脹,呢個亦係特朗普治下好重要的經濟政策同現象。

  特朗普係舊派人,他的很多想法都係沿用比較傳統的思維,最明顯係退出巴黎氣候協議,認為咁樣有利石油業,可以創造就業。雖然佢呢啲諗法有部份過時,但有部份就發揮咗影響。舊經濟一個刺激經濟手段,就係利用增加貨幣或者財政政策去刺激增長。特朗普提出的稅改,正係用財政政策去提振經濟的手法。雖然美國政府聲稱減稅帶來利好增長的作用,可以平衡收入減少,但好多分析都認為措施真正效果會令財赤增加,咁即係政府谷多咗錢出市面,令企業或個人多咗錢喺口袋。咁做客觀效果係令到通脹長遠上升機會增加。

三桶油新年發威

  睇番自從美國稅改擺上議程,油價以至於其他商品價格都開始有炒作,喺稅改通過後,呢個跡象仲明顯。從基本因素講,好多分析家長遠唔係咁睇好油價,皆因全球汽車業都開始認真推動電能車,令燃油需求出現陰影。

  不過,特朗普係典型共和黨人,對中東採取鷹派作風,新年前仲擲個重量級炸彈落區內,承認耶路撒冷係以色列首都。呢個做法喺國際間惹來指責,但特朗普唔係好似外界睇得咁鹵莽,佢咁做一來可以轉換「通俄門」調查視線,同時贏取到不少猶太政治盟友,客觀上都幫咗油商一個大忙,呢個亦都係傳統的共和黨做法。

  美國推動稅改,成為特朗普催谷經濟再膨脹的新力量。在呢種政策下,舊經濟股都會得益,當政府花出來的錢喺銀行體系滾動,推高油價、股價,對石油股有利,資產價格上升,銀行條數大咗,同樣容易搵錢。長遠而言,再膨脹會令通脹升溫,加大息口上調壓力,但當呢個痛苦未來臨前,市場會浸沉喺暖洋洋的氣候之中,吹得股民薰薰醉。投資市場從來唔可以太理性,亦唔能夠永遠掛住遠憂,今日有得炒,好多人就會炒住先,尤其係基金經理用人家的錢來搏殺,就更加唔使手軟。

三生製藥及時公佈好消息

  全球股市向好,內地A股五連升,不過午後升幅收窄。港股都唔蝕底,恒指收報30736,升175點;國企指數收報12203,上揚114點,成交金額1318億元。騰訊(700)再升2.3%,收報431.8元;最搶眼的「三桶油」中,中石油(857)急升5%,收報5.78元;中石化(386)急升4%,收報6.14元;中海油都升3.8%,收報12.06元。油股好、相關油股股通常都會炒得仲勁,海隆控股(1623)爆升18%、宏華(196)升14%、中海油田(2883)升11%、安東油田(3337)升9%、中石化油服務(1033)升7%。

  呢排藥股都幾當炒,三生製藥就及時拋出好消息,公佈推出醫療糖尿的新藥,亦是中國首個胰高血糖素樣肽-1(GLP-1)受體激動劑周製劑,正式獲得國家食品藥品監督管理總局批准,股價高收16.94元,創出一年高位。

  糖尿藥在內地需求龐大,三生股價喺消息前已經炒上,唔排除消化後仲會再升。

陸羽仁

hd