金融High Tea——加價股份有運行

        港股再升,開展近五年最長升浪,有啲板塊借住好消息炒,當中包括有三、四線城市「減辣」的內房股,同埋陸續公佈加價的紙品股。

啤酒紙品股先展升浪

  內地經濟去年表現勝過預期,新年頭個別商品宣佈加價,呢個可稱之為內地版再膨脹。

  之前內地大啤酒廠上調價格,推升啤酒股表現。呢兩日,輪到紙廠宣佈加價。去年內地加強廢紙管理,令到回收廢紙價上升,不利呢類股份表現。不過,內地網購仍然處於增長期,紙品商可以轉嫁成本。由於紙廠投資龐大,加上內地去產能,在供應受控下,產品喺新年前後開始加價,所以紙品股開始當炒。玖龍紙業(2689)、理文造紙(2314)上升超過6%,晨鳴紙業(1812)升5%。

  睇番紙業股走勢,去年頭三季佢哋都表現強勢,踏入第四季開始調整,主要係內地廢紙價上升,擔心成本增加影響公司盈利。長遠而言,分析家擔心紙價向好,會鼓勵新產能投入,令到呢個板塊由高位調整,好似玖龍紙業就由高位17.42元調番落去12元邊,回落幅度都幾大。

  市場擔心紙品股的兩大負面因素,前者係近憂,後者係遠慮。以成本上升的近憂睇,似乎紙廠逐步消化,慢慢將成本轉嫁畀用家。玖龍管理層就透露,喺12月份已加價3次,每噸紙共加價300至600元人民幣,同時看好明年紙價走勢,未來會視乎成本去考慮是否上調價格。

  去年集團3台新紙機於8、9月份已陸續投產,預計明年總產能會較今年產能有所增加。照咁睇,大紙廠有能力去轉嫁,至於產能增加呢啲就係中長線憂慮,由於紙品股即將公佈業績相對靚仔,股價又調整咗落嚟,喺市好資金搵嘢買之下,對好消息就有反應。

  由於加價消息可能未完,估計首季呢個板塊,都有機會成為炒業績受惠者。

  另一個炒好消息的板塊係內房股,陸羽仁啱啱評點完去年的賣樓英雄榜,喺榜上前列公司幾乎全線造好,藍籌股碧桂園(2007)表現突出,收升7.4%報17.42元,為表現最佳藍籌股,貢獻恒指28點;中海外(688)收市升逾5%報29.4元,為連升12個交易日,推高恒指18點;雅居樂(3383)更大升11%收報14.4元。

  股市牛氣旺,大行樂意再送一程,高盛最新發表報告,上調MSCI亞太指數年底目標1.6%至630點。去年MSCI亞太指數升幅達三成四,高盛根據過去經驗,在八個指數回報超過兩成半的年份,有五次在其後一年錄得正回報,其時盈利增長一般理想,估值亦算貴,與今次情況一樣。

  該行現時最看好中國、印度和南韓市場,估計MSCI中國指數12個月回報達14%,至於MSCI香港指數回報則達8%。

市旺港交所又新高

  大行睇好中國股市,內地股市喺去年底調整後,新年走勢唔弱,滬指持續上漲,昨日破咗3400點大關,上證指數收報3409點,升17點;深證成指收報11382點,升39點業,內房A股表現唔差,萬科A(002)早盤拉升逾4%,市值突破4000億元重返深市老大寶座。恒指早起步過A股,獲利回吐壓力大啲,周一高開曾漲114點,其後就曾倒跌82點;午後才重拾升勢,恒指收報30899,升84點;國企指數收報12235,上揚23點,成交有成1337。港股連升10個交易日,創出逾5年來最長升浪,期內累漲1665點。市場對股市情緒樂觀,港交所以全日高位收市,收升3.5%報262元,股價創逾兩年新高。

陸羽仁

hd