金融High Tea——冷門機械股跟住炒

        港股再完成12連升,升幅一度仲超過200點,午市後先至跌番落嚟。港股以至全球股市去到咁高,投資者高位食胡,乃係本能反應。

  港股昨日攀升,啱啱係內媒品題大陸券商鍾情的十隻股票,當中有重型機械股三一集團,佢係香港的上市公司三一國際(631),即刻爆上15%,收報2.48元,迫近一年來高位,足見港股跟住來炒的風向。

三一重汽先後彈高

  香港係國際金融城市,對於重型機械工業認識唔深,所以呢類係冷門股中的冷門股,但內地就炒呢類股份的一帶一路概念。同一時間,美股的重型機械股都有炒作,好似最傳統做推土機的Caterpillar,就係去年表現最好的杜指成份股之一,創出左166美元的歷史新高。佢一年前由66元起步,一年升幅翻倍,升足成100美元,都咪話唔厲害。Caterpillar股份曾經係幾年前全球不景時狂插,尤其係大搞基建的中國都陷入緊縮之時,佢股價受壓好緊要,但時來運到,特朗普上台話要大搞基建,加上業績改善,所以股價就飆升。

  內地券商睇好重型機械股,既有炒美國同類股的概念,加埋中國向外推動一帶一路,加上內地剛公佈今年各省市的投資計劃,仍然有不少基建,令到呢類股份受追捧。

  若論到食正升浪,其實香港掛牌呢隻三一國際唔算好應,皆因佢主要做開礦機械,仲有掘進機、港口機械。呢兩年內地礦業陷入調整,佢股價一度見紅,令股價相當低迷。

  到了最近一個財政年度上半年,業績先至好轉,能夠扭虧為盈,股東應佔溢利為1.32億元人民幣,而去年同期虧損為0.36億元人民幣,每股基本盈利0.0434元人民幣,所以買佢都係有啲順勢而炒。

內房股升浪仲未停

  如果睇好重要設備股,中環茶友反而睇好隻中國重汽(3808),重汽主要做卡車,由於需求回升,佢今年業績應該靚仔。去年佢業績公佈理想,股價曾炒上12.44元,年尾股價回調,一度跌番去9元樓下,下跌幅度都幾大,呢排佢急彈再試10元水平 ,如果佢回番去接近9元水平,都可以短炒一下。

  港股有勢跟住內地炒,A股新年後都9連升,尾盤在燃氣板塊的積極影響帶動下,上證指數收報3421點,升7點;深證成指收報11437點,跌10點,呢排興炒的三桶油,中國石化(600028)、中國石油(601857)A股都大漲,雙雙創階段性新高。

  至於港股連日一口氣累漲左1839點,周三再由滙控(005)及碧桂園(2007)支撐造好,兩股合共貢獻恒指71點,恒指最高曾漲256點,高見31267,收報31073,升62點,國企指數收報12289,上揚33點,成交1406.26億元。

  滙控成為升市火車頭,升1.4%,收報82.1元,股價創逾3年高位,單隻股份就推高恒指44點;近日強勢的港交所(388)再升1% ,收報271.8元。

  碧桂園近排走勢凌厲,周三升近7%,收報18.48元,為表現最佳的藍籌股,推高恒指27點;其他內房股亦造好,綠城中國(3900) 升12%,收報12.4元;富力地產(2777)則升4%,收報21.9元;萬科(2202)漲近2%,收報39元。

  新爆新股眼科醫生林順潮的希瑪眼科(3309)分配就快揭盅,消息指1手中籤率僅8%,即要以174萬元認購60萬股,即300手,才穩獲1手。

  「頂頭槌」飛(每張2856.5萬元)的中籤率只有0.24%,即只穩獲分派2萬股,在1195張有效的「頂頭槌」飛中,有逾5張是以白表認購,實為罕見。今次招吸引接近12.6萬人申請認購,一手黨僅近2.5萬人。

陸羽仁

hd