金融High Tea——華爾街教新抱

        美股1月勁升,2月大跌,大市會否就此見頂?

  呢個問題係近日市場焦點,教授級的中環茶友認為,股市大跌,實際原因只有一個,就係升得多,雖然指數急回,但1月份部份升幅仍在。恒指這一浪由28000點邊緣起步,O依家回調後股價仍然唔係平,個別板塊好似內銀股繼續喺高位。

揀儲局主席上場日殺倉

  教授級茶友咁淡定,皆因佢高位無追貨,手上持貨大部份係低位買落長線揸。佢冷眼旁觀,笑言今次由美股大跌觸發調整,係典型華爾街教新抱手法。美股一踏入2月份就跌,正係耶倫掛冠,新聯儲局主席鮑威爾上場之日。

  新主席上場就跌,客氣啲講係市場觀望新主席政策方向,俗啲講就係初歸新抱、落地孩兒,兩者都要教,新儲局行長宣誓就職,大鱷喺呢個時候拋低股市,係要警告佢若然大力加息,小心股市大跌。

  儲局職能之一,係維持經濟繁榮,股市如持續低迷,必對景氣有打擊,不利儲局主席,所以放鷹放鴿要自己醒定。自上世紀八十年代格林斯潘以來,儲局主席都識做,同華爾街保持友好,新官遇跌市,都可安然渡過。

  耶倫係聯儲局近年最短命主席,做左一任就收工,點解會咁呢?除左因為佢同總統特朗普唔同黨派外,她的利率政策是否符合特朗普選舉議程應該都係主要考慮。政治上,美國總統上任之初,都希望央行保持較緊利率政策,到任內第三年開始放鬆銀根,催谷經濟,以利連任。

  以特朗普上任後美國經濟增速同股市上升步伐,都幾難升到佢連任之時。雖然有人話特朗普無諗過自己會做總統,話佢做左總統都未必想連任,但如果從傳統總統要求聯儲局配合自己仕途想法,美國加息步伐應要加快,然後先加後減,製造近選舉時的減息空間,前聯儲局主席格林斯潘在回憶錄中,提到克林頓有此要求。

  如今華爾街諸公怕舊劇重演,趁新主席上場拋股示警,提醒佢要小心不要胡亂放鷹。照呢個睇法,大市有風波無災難,不過大家亦不宜過渡期望狂牛再來。

  向聯儲局主席示完威,杜指前晚彈番567點,港股開市一度急升超過800點,但內地滬指中午急瀉,銀行板塊暴跌,搞到港股急回,倒跌收市。美銀美林發表研究報告指,北水由年初至今只佔港股成交量6%至7%,對市場影響有限。相比之下,今年年初至今已有1020億美元資金流入股市,美銀美林首席投資策略師Michael Hartnett早前發出強烈賣出信號,意味大市可能面對一個較大調整,投資者要加倍小心。

  昨日A股回調,災區之一係銀行股,平安銀行跌7.7%,招商銀行跌6.4%,寧波銀行跌6%。四大行表現同告慘淡,建設銀行跌6%,工商銀行跌5.8%,農業銀行跌5.3%,中國銀行跌3.6%,有點升得多追跌味道。上證指數收報3309點,跌61點;深證成指收報10246點,跌130點。

  A股拖住港股由升變跌,恒指收報30323點,跌272點;國企指數收報12433點,瀉253點,成交2183億元。

  中資金融股受壓,平保(2318)跌1.48%,收報83.1元;建行(939)下滑2.64%,收報8.1元;工行(1398)下滑1.74%。

  美股反覆,官媒就發表文章指,今年全球股市可能呈現高波動性特質,主要因為美股估值偏高,加上全球股市普遍存在較強關聯性,美股波動可能引發全球股市震盪,而聯儲局會否超預期加息,成為全球股市面臨一大「黑天鵝」風險。

  文章仲話,中國股市通常與世界其他股票市場關聯性較低,運行更多是自身因素決定,也須防止全球市場心理波動產生的共震風險。從官媒態度,中央都有防險意識,照計出事機會唔大。

陸羽仁

hd