金融High Tea——昨日癲價 今日筍價

        歲晚趕收爐,對好多人來說,呢兩日差唔多無乜興趣做嘢,甚至炒股意欲減少,但對做「大刁」者而言,幾時都要把握機會。好似恒地(012)就喺雞年尾都做單「大刁」,用159.59億元買咗海航喺啟德兩幅地。當日海航接連買入四幅地皮,被本地龍頭發展商形容係「癲價」,但現時數口出名精的四叔李兆基,二話不說照成本價加17億入貨,證明當日嘅癲價,已經變成今日市價,甚至係筍價。

  恒基今次喺向海航在港上市的香港國際建投(687)買入呢塊地皮,兩幅地是在2016年尾買入,是次作價較香港國際建投買入時作價多約17億元,當時呎價曾創區內新高。今次交易海航賺得唔多,不過就證明佢手頭仲揸住的兩塊地價值,算係除笨有精。萊坊高級董事及估價及諮詢主管林浩文評論呢單交易,形容係正常商業交易,亦反映買家對後市及啟德前景信心。恒基買入二手官地,發展商之間作地皮交易,屬另一種增加土地儲備方法。

  今次四叔大手入市,有中環茶友講,佢之前坐車經過啟德,離遠睇覺得環境好擠迫,感覺麻麻,但最近佢入過去,近觀見到沙中線啟德站已經成形,將來由呢度過海好方便,加上成個區係新建成,比原先想像好好多。當年海航投呢幾塊地皮,呎價去到13000元,遠超之前紀錄,令到市場嘩然。不過,近呢兩年地價狂飆,已經追上甚至超過啟德地價,只係市場對海航買貴地印象好難抹走,今次四叔肯加價買,證明咗呢個已經係市場接受價格。

海航堅持要有錢賺

  今次海航放盤,好明顯係想紓緩財政壓力。據聞呢次佢同唔止一間大發展商傾,條件係點都要賺啲。有財團想壓價,傾緊期間突然爆出恒基買咗,估計係恒基條件爽啲,海航最後就成交,咁樣證明咗自己手頭兩塊地的價值,可以話係一家便宜兩家着。香港國際建投副主席劉軍春喺交易公佈後話,出售上述兩幅啟德地後,除可提前獲得資金回籠及理想回報外,亦能集中資源發展餘下兩幅啟德住宅用地。從呢個角度分析,海航手緊要賣嘢,價錢梗係唔企得咁硬,有人覺得四叔都係執到筍嘢O添。消息公佈,香港國建股價彈咗7%,收2.66元。

  四叔呢次用昔日癲價買地,咁佢都肯制,有人奇怪,乜恒基唔係有好多農地可以補地價咩,點解仲要搶貴地。諗真啲,發展商手頭農地可以補地價,等如係平價揸住期權,日後加錢就可以換股,如果無地就話用農地換來起樓啫,若然街外有地,咁點解唔留番啲期權先?所以雖然近排佢補咗幾幅大地,相信日後佢又會開慢車去用農地補地價,所以政府如果自己唔主動買地,想發展商補地價去增加供應,恐怕都係諗得太過美好啦。

長假臨近買家唔高追

  美股向好,加上內地股市反彈,港股昨日裂口高開390點,恒指一度重上三萬大關,半場最多升709點,高見30169,午市跌幅收窄,收報29817,升379點;國企指數收報12004,漲104點。大股騰訊(700)漲3%,報422.4元;平保(2318)升3.65%,收報82.35元;盈喜股舜宇光學(2382)急升後略回,收升5.7%,收報119元。珠江鋼管(1938)出售可以改建住宅的廠地,急升36%,收報1.03元。

  由於長假漸近,買家唔想大力高追,都係正常反應。內房呢排反彈唔錯,多間房企公佈2018年1月經營數據,大部份企業刷新同期歷史紀錄。其中龍頭房企業績實現開門紅,碧桂園(2007)、萬科(2208)、恒大(3333)三間企業業績超過600億元人民幣。恒大收升4%,報22.1元;萬科收升1.7%,報35.25;碧桂園發盈喜,收報13.14元,升0.2%。

陸羽仁

hd