金融High Tea——大股東唔一定要做股神

        美國股神巴菲特年年向股東寄出的信件落足心機,被視為當年的投資啟示錄。隨著信件寄出,他亦會接受傳媒訪問,日前他同媒體透露會回饋股東,即係令公司股價同大市向好,可以話一言興邦。

        股神巴菲特的投資旗艦巴郡坐擁巨資,去年又無乜大型收購,原因或者同資產價格高企,講求信奉價值投資的股神唔係咁易搵到大手筆落注機會。佢被問起點處理大量現金時,不排除會回饋股東,估計方法唔係派息,而係回購股份,派息同回購分別係派息即係畀番錢股東自己使,回購就係等同代表其他股東投資番係公司股份上。股神回購自己股份,等如係話市場上佢發現唔到有另一番股票比自己公司更抵買。

炒和電派息要知價

        股神公司咁多年都唔派息,理念係你買得我股票,都要係想我代你投資,如果要錢使,咁你賣股咪得囉,使乜等派息呢,所以股神派唔派息有其理念,佢明言不派息,股價就不跌反升。同股神相反,和記電訊(215)就因為宣佈業績無派息,昨日股價大插14.7%,收2.85元,好明顯市場係對公司無放水覺得失望,拋股造成急跌。

        和記電訊去年出售固網業務,作價145億元,比昨日公司市值仲要高啲,係公佈業績前股價開始冉冉上升,相信投資者就係炒佢手頭大把現金,所以炒佢派息,升到去3.5元收市價。最後公司宣佈業績,雖然純利因為賣產大升,但就無特別息派,董事會叫小股東小安無燥,若然公司係年底仲未有大型投資,咁就會考慮派特別息。

        對於和電呢個決定,有跟開呢間公司的中環茶友坦言唔覺得意外,佢去年係和電宣佈考慮賣產時曾經走過一轉,當股價升破3元後就逐步沽貨離場,呢次業績前佢就無跟炒,皆因根據該系公司經驗,公司賣產之後多數會先揸住啲錢一段時間,睇睇有無投資機會,然後先決定派息,所以呢次派息機會只係一半半。如果以目前電訊市場仲打緊割價戰,3元以上股價已經有啲偏高,缺乏值博率。

新地股價郁得慢想拆細

        茶友話,和電同股神公司唔同,股神公司係投資控股,它落注的範圍無限制,和電主要做電訊,而家電訊市場好的投資機會不多,如果無好的投資機會,咁大股東都唔需要做股神堅持揸住筆錢投資,因為派息畀股東自行再投資係負責任表現,所以年底派特別息機會唔細,但由於要等一段時間,加上電訊市場競爭仲係激烈,佢會等到股價接近2.5元左右先考慮撈底。

        除左和電外,同屬一系的電能(006),將於下月中旬公佈全年業績,市場又係玩緊猜派息的機會。大行花旗早前發表報告,預料電能屆時宣佈派發特別息每股7.5元,支持短期股價上升,而長建(1038)將是主要受益者,預料可獲取約62億元股息,有助支持其未來發展。電能坐擁巨資,過去兩年都玩派息遊戲,大行咁做得當然有啲理由,只不過呢樣嘢變成預期之內,所以炒佢派特別息必須好理性。嚴格而言利率向上,對公用股唔係咁有利,若然高追被綁就會吃虧,現價66.8元炒佢派息,水位勉強叫做有得諗,若然再升就要留意值博率。

        呢排公司業績宣佈多,睇成績表同派息買賣機會不少。新地(016)公佈截至去年底止中期業績,半年度基礎溢利錄199.73億元,按年升37%;每股基礎盈利為6.9元;派中期息1.2元。新世界發展(017)同期股東應佔溢利錄112.7億元,按年升16倍,主要是由於分部業績改善、淨外匯收益及投資物業公平值變動增加;派中期息0.14元。兩隻股份都隨市下跌,地產股業績受惠市道多數靚仔,新地董事會將於6月商討拆細股份問題,似乎係對股價表現唔係咁滿意,想趁業績買賣者睇位可以博炒短線。

        公司派成績表普遍唔錯,但大市受A股回調影響,又再升一日跌一日,恒指收報31268,跌229點;國企指數收報12646,跌187點,成交13769億元。騰訊(700)連跌兩日,收挫1.6%,報446元;中國平安(2318)下滑2%,收報85.35元;港交所(388)跌2%,收造289.8元,強勢股基本上齊齊唞氣。

陸羽仁

hd