金融High Tea——港交所搵銀方程式

        港股狗年升升跌跌,基本上喺三萬點樓上浮沉。美股前晚回落,杜指急跌299點,港股昨日跟住下插超過500點。恒指收報30844點,跌423點;國企指數報12382點,跌264點。話咁快2018年又到季尾,市場估計三月美國有可能加息,市場仲開始炒吓美國會唔會喺今年內加息四次,令美股老牛變衰。

美國鷹蹤嚇窒老牛

  美國聯邦儲備局換主席,鴿派領導人耶倫被叮走,新上場的鮑威爾動向不明。從佢出席眾議院金融服務委員會聽證會,表示美國經濟持續強勁,通脹率有機會上升,雖然他期間對加息一事隻字不提,但市場開始炒作佢他不排除今年四度加息,令美債同美股即時受壓。

  美股去年喺特朗普效應下超升,有人話若然美國繼續升溫,恐怕捱唔到特朗普任期完結就有可能放緩,要壓住呢個勢頭,聯儲局可能要放一放鷹先掂。從美國近期經濟數據表現同儲局表現,呢個估計都可能近磅。若然係咁,美股老牛就算唔死,可能都只能係跌跌撞撞。

  香港情況比起美國就好啲。陸羽仁同商界猛人食春茗,佢估計今年香港出口會有6%增長,內地經濟保持穩定,對香港都有扶持作用。財政司司長陳茂波發表新一份《財政預算案》,雖然無直接派錢,但都大力派糖。若論贏掌聲,當然係直接派錢最有效,不過O依家佢用直升機派糖,退稅及差餉寬免等短期措施,短期對經濟起到刺激作用,估計可以提振經濟增長約2%,今年增長介乎3%至4%,以成熟經濟嚟講市道算好好。

  以政府財稅措施嚟講,力度相當唔細,反映佢派糖都幾甜幾大粒。消息人士說,期望大家聚焦長遠措施,未來要有足夠稅收應付人口老化,政府需要應使則使。雖然係咁,股市同實體經濟好多時未必直接掛鈎,尤其港股必然受美股影響,如果美國隻老牛弱弱哋,香港點都會受影響,所以都係要維持今年股市至少在上半年都係大型上落市,個市試底時可以入啲貨,到反彈就要睇位食胡。

  大公司宣佈業績,昨日有銀娛(027)公佈去年度全年業績,純利按年升67%至105.04億元,高於市場預期,每股盈利為245.1仙;派特別股息0.41元。連同前兩次派發之特別息,合共派息1元。港交所(388)2017年全年業績股東應佔溢利74億元,按年增長28%,每股基本盈利6.03元,末期息每股派2.85元。股價昨日隨大市下調,收報284元,跌2%。

跟住改革消息炒作

  去年港交所收入及其他收益131.8億元,按年增長18.6%。營運支出按年增加3.2%至35.66億元。期內收入115.74億元,按年增加11.3%,其中交易費及交易系統使用收入增長9.7%至48.56億元,聯交所上市費收入增長22%至13.33億元,結算及交收費收入增長14%至26.91億元,存管、託管及代理人服務費收入增長4.1%至8.92億元,市場數據費收入增長5%至8.57億元,其他收入增長11.6%至9.45億元。

  去年港股平均每日成交金額882億元,按年增長31.8%。第四季平均每日成交金額1073億元,首三季則分別為743億元、778億元及932億元。從數字嚟睇,今年交投收益仲有增長空間。港交所主席周松崗表示,港股喺2017年走勢強勁,尤其是第四季,日均成交金額過千億元,憑着落實市場互聯互通戰略,港交所繼續受惠滬深港通資金流入增加,在邁向成為跨資產類別全球首選交易所目標上取得重大進展。港交所股價係睇前景多過睇業績,內地經濟發展進入資本市場驅動,呢樣嘢對港交所有有利。未來佢會不斷有市場改革消息,股價有可能會跟隨消息炒上炒落,好似上星期港交所推出同股不同權諮詢,股價就炒咗兩日,跟住呢個節奏出出入入,會係買賣呢隻股今年的搵銀方程式。

陸羽仁

hd