金融High Tea——中資股變避風塘

        復活節假期中港市場大體無波,但開市前一晚,美股就因為傳出特朗普想郁科網龍頭亞馬遜,搞到美股杜指大插458點,港股一開就腳仔軟晒;不過,隨著中資股做番好,下晝大市拗腰殺上,3萬點關又有驚無險保番住。

高盛都唔敢得罪「侵侵」

  特朗普上周四在Twitter上發文狠批亞馬遜無乜交稅,搞到亞馬遜股價大插,昨日勁跌5.2%至1371.99美元,亦連累美國其他科技股,facebook及Google母公司Alphebat跌超過2.5%,微軟跌3%,Netflix大跌5%。牌面睇,特朗普係老派人,仲係希望搞番鋼鐵、汽車、資源呢啲舊經濟,對新經濟唔係咁識同咁友善。但睇佢識得成日喺Twitter發文而唔用facebook,就知佢唔係儍仔,反正呢啲新經濟培養出來的城市精英,攫取咗大量財富,但人數唔多,佢攞佢出嚟砌吓,就令好多受損的舊經濟選民覺得啱聽。

  特朗普搞完內地又搞啲龍頭科企,最新民調又升,口術基本上又得咗。喺佢咁發下功,股市秩序都亂咗,走勢變得飄忽難測,高盛人工智能指股市進入熊市;高盛分析員就話仍然係牛市。高盛呢個有啲精神分裂的策略建議,好明顯首先唔得罪「侵侵」,至於各位貴客自己就決定揀信乜。

  本來,美股上周最後一個交易日造好,港股睇白可以高開,但係特朗普搞局,加埋中國公佈對美國懲稅的報復清單,港股一開就插,但11點後跌幅開始收窄,恒指收造30180點,升86點;國企指數收報12136點,漲138點,成交1165億元。騰訊(700)受美國科技股下挫拖累,周二曾跌破405元的Naspers配股價,最低曾見400.6元,收跌0.05%報409.4元。一眾中資金融股同為支撐大市的動力,建行(939)收升0.7%報8.12元;工行(1398)收升1.3%報6.82元;中行(3988)升0.9%收報4.26元,3隻股份合共貢獻恒指50點升幅。大市明顯出現中資股跑贏的格局,主要係外圍立立亂,加上中美貿易打緊交,雖然話最後大家估佢會講數收場,但過程波動難免,資金不如避番去有業績的中資股當避風塘。好似早前陸羽仁話合併成功可以係8元低吸炒上落的中材股份(1893)同中國建材(3323)都走強。

  喺呢個月16日除牌的中材大漲7.7%,報7.71元創近8年新高,喺掛牌生涯尾段創出輝煌。提出合併的中建材都升7.5%,報9.16元創出一年高位。中建材早前公佈上年全年業績,收入1276.3億元,按年增25.7%,但盈利就有32.3億元人民幣,按年暴增2.1倍,反映合併減少競爭帶來的效益。兩大建材集團合併成全國龍頭後,未來效益相信會進一步發揮,考慮到水泥價格今年,加上市況有波動,投資者高位可以食啲胡,餘貨繼續坐,若遇回落又補吓貨,不失為上落市下的走位之選。

中材臨近除牌放光芒

  呢今年咁混亂的市況,投資者買股必須留有後手,投機更加要小心。好似超購王毛記葵涌(1716)上周四即上市第二日股價暴跌四成半,昨早持續向下,一度跌15%,低見2.98元,創上市新低,收報3.33元,跌4.3%。由於佢跌得咁急,唔排除佢會彈一彈等散戶接貨。不過有啲專炒半新股的股民話,O依家炒超購新股博反彈難度日高,好似早排隻手袋股華新手袋國際控股(2683),招股期間爆到話幾熱,最後公開發售部份錄超額認購約239倍,都算有啲睇頭,佢首日爆升近7成衝2元水平,但跟住兩日已大幅下插,昨日收報1.07元上市後新低,其間大約彈咗三下,若然捉唔準呢三個細小窗口,咁就隨時輸到甩褲。呢位股民話,超購股開得愈高,下插空間愈大之餘,基本上仲可以唔使彈咁多派貨都有賺,所以喺呢啲市況佢都唔敢沾手。

陸羽仁

hd