金融High Tea——特朗普玩打仗 油金續炒

        國家主席習近平以柔制剛,在博鰲論壇拋出四點加大開放政策,中美貿易戰降溫,短期氣氛稍為平靜,只望特朗普不再在貿易戰上搞事,怎知呢個總統為求攞分停不了,又轉頭向敍利亞出手。

  在香港時間昨日黃昏近七時,特朗普在twitter發帖,叫板俄羅斯,話俄羅斯要聲言要射低所有攻擊敍利亞的導彈,他叫俄羅斯預備好,因為導彈快來了!現代社會在社交媒體上宣戰,以前若作這些劇本都會俾人鬧。

  特朗普話敍利亞政府軍用化武對付平民,所以要出兵修理,俄國話會支持敍利亞政府。打到嚟了,杜指期貨昨晚初段應聲下跌超過200點,油價彈升。佢咁搞,股市會幾波動。

  另外中國人民銀行行長易綱再在論壇公佈好消息,把中港股市互聯互通每日額度擴大至四倍,此舉對近日無乜好消息港交所,都算是好消息了。

  易綱透露,由5月1日起,內地與香港的互聯互通額度將會擴大至四倍,滬股通和深股通每日額度從130億調整為520億元人民幣,港股通每日額度從105億調整至420億元人民幣。另外,中英兩國「滬倫通」進展順利,希望爭取2018年內開通。他明言擴大滬股通、深股通及港股通每日額度,反映有序實現資本項目可兌換,強調人行改革步伐穩妥,要控制風險,令改革過程平穩。

阿爺鑿大港交所水喉

  中國證監會副主席方星海就話,因為A股要進入大摩MSCI指數,境外機構投資者有需求,但是調整投資組合需要很多額度,目前這個額度太少了,加上中國有需要進一步擴大資本項目可兌換,所以作出調整。由於境外投資者主要為機構投資者,所以看他們投資行為非常穩定,而且他們投資在中國股市比例非常低,大概2%,估計不會對股市有甚麼大波動。

  受到消息刺激,近排沽壓幾大的港交所(388)彈上,最高曾經升上270.4元,收市報264.4元,升1.5%,又唔算好大反應。港交所年頭股價一條龍,但隨著油企巨無霸沙地阿美傳出擱置海外上市,到內地話推出中國預託證券(CDR)吸引科網股回流,令佢股價轉弱,變咗半條蟲。從內地一舉擴大互聯互通額度,反映內地對香港市場融資能力仲係好重視。雖然擴大到四倍唔一定代表有咁多北水南下,但政策反映中央繼續支持香港股市。

  滬港通開始之初,南下北水唔明顯,大家都覺得無料到,但到上年起,開始有好多錢來港買騰訊等內地無上市股份,令港股成交大增,O依家水喉鑿大咗,係咪有咁多水會流落嚟,當然仲要睇香港能否拉到好公司掛牌配合。

  至於內地發行CDR對港股有幾大衝擊,有熟悉情況人士話,發行預託證券要由銀行進行,初期要解決點搵股票作為發行資產,這些都要慢慢搞,而且買賣途徑會較為狹窄,基本上同港股係兩種不同產品,言下之意,似乎暫時見唔到佢對港股有好大衝擊。

友邦價唔平但質素高

  博鰲論壇接連傳出利好政策,恒指再升多日,收造30897點,升168點;國企指數收報12324點,升不足1點,成交1330億元。表現好的藍籌反而係本地公司友邦保險(1299),急升4.7%,收報71.6元,相信係大家覺得內地進一步開放保險市場,過去已經做得好好的友邦會再有機遇,所以資金湧入。

  內地開放保險市場係中線利好消息,無咁快可以反映喺盈利之上,但友邦本身基本因素強勁,加埋有憧憬,股價大力爆上。友邦去年全年溢利61.2億美元,按年增幅 47%,現價市盈率17倍,派息1.4厘,股價唔算平,但勝在質素好,可以視作中長線投資目槱。另外,中石油(857)受惠油價急升,漲咗3.75%,收報5.53元。

  中美股市喺貿易陰影下反彈咗兩日,市場觀望氣氛轉濃。美資摩根士丹利就發表報告,調低包括香港共亞洲七個主要指數目標,主要因為近日冒起的貿易保護主義,料帶來不確定性,美國和中國收緊貨幣政策,或抑制本益比水平。該行將恒指基本目標預測,由31500點,下調至30350點。國指目標預測由12450點降至12150點。至於大摩對恒指最牛預測目標為37600點,最牛國指目標預測,則由15150點,升至15300點。

陸羽仁

hd