金融High Tea——港元加息步聲似漸近

        港股兩日反彈過千點後,昨日先升後軟,咁樣走勢都算正常。股市今年受不穩定地緣政治同利率向上影響,暫時睇唔到有大升條件,個別炒上落都仲係短期主流玩法。

  夜後傳來金管局入市買咗8.16億港元,以維持聯繫匯率穩定,如果情況持續,港息就有上調壓力。

  港股四連升昨日斷纜,恒指高開逾百點後受制於31000點;午後主要受騰訊(700)、友邦(1299)及銀娛(027)向下拖累,三隻股份合共拖低恒指100點,恒指跌幅進一步加深,最多曾跌260點,低見30637點,臨近收市走勢略為回穩,恒指收報30831點,跌66點;國企指數收報12288點,下滑35點,成交金額1009億元。騰訊連升四日後現疲態,收跌1.5%報413.2元;近日造好的友邦回吐,跌1.4%收報70.6元;銀娛在菲律賓長灘島興建賭場項目或擱置,拖累銀娛挫近3%收報70.85元,係回吐最多藍籌。

亂局有利油股板塊

  呢兩日美國總統特朗普擺低同中國貿易牌局,走去同俄羅斯強人普京拗手瓜。特朗普上任以來,先後同北韓金正恩、中國習近平打過口水戰,O依家喺敍利亞毒氣襲擊上同俄國過招。喺咁多條戰線中,同敍利亞動真格郁手機會最高。美國共和黨一向係油商同軍火商好朋友,喺新能源興起下,主要產油國沙特想將油價谷上80美元,藉此將國家油公司沙特阿美上市,美國喺中東打打仗,客觀上益埋沙地。

  石油股普遍造好,中資三桶油全部造好,中海油(883)急漲3.7%,收報12.46元;中石油(857)升3%,收報5.69元;中石化(386)微升0.41%,收報7.43元。油服股升幅仲大,中海油服(2883)升6%,收8.53元、安東油田(3337)升2.3%。業界提醒油價高升,要提防頁岩油供應回升,只是呢個板塊目前受政治因素推動多過係基本因素。特朗普對俄國加強制裁,在政治經濟上都諗得過,相信呢局牌佢會有興趣玩落去。

  美國砌俄羅斯,戰線唔止一道。早前美國財政部外國資產管理辦公室公佈把俄鋁(486)老闆歐柏嘉列入制裁名單,令俄鋁股價大跌,市場形容歐柏嘉躺着也中槍。俄鋁中槍,拉動咗全球鋁價向上,其他鋁業股就不跌反升。

  俄國雖然係能源大國,但工業近年萎縮,俄鋁係少數國際級公司,主要係俄國有大量廉價能源,產鋁成本甚有優勢,但鋁業係全球競爭,風險相當高,過去俄鋁都曾經試過財政危機,要俄國政府打救。俄國長期與西方關係緊張,俄鋁雖然與政府關係良好,但歐柏嘉長袖善舞,日常表現都唔敢同俄國政府行得太埋,反而經常同歐美政要打交道,早前佢成功拉攏全球金屬交易商嘉能可高層入局,同時研究換股,西方媒體對於佢呢次被納入嚴厲制裁名單,都有啲同情聲音。

炒俄鋁蝕得起先好買

  有說法認為美國政府整治歐柏嘉,同大力打擊鋼鋁產品入口政策配合,目的在保護美國鋁業。

  呢次俄鋁成為制裁犧牲者,歐柏嘉帳面財富起碼唔見一半。俄鋁股價經過兩日大跌後,昨日反彈咗6%,收報2.19元。俄鋁股價跌到咁殘,有茶友問點睇?是否可以撈貨?今次俄鋁被制裁,範圍和力量都好大,基本上只要係用美元計價交易,都有可能遭清算,同時美資有關的金融機構喺五月後不能再持有相關股份。消息公佈後,英國倫敦金屬交易所(LME)都停咗俄鋁名下各國品牌鋁錠交易,令到鋁期飆升,有傳聞連俄鋁本身見事態嚴重,主動提醒主要客戶相關風險以免累街坊。俄鋁被株連,必然嚴重影響公司流動現金,俄國政府表明會考慮支持,具體方案仲要研究。

  從牌面睇,俄鋁係巨型企業,本身有相當競爭力,不可能一下子被整垮,呢個係俄國政府不容許。俄鋁當年在香港上市,大陸政府都默許支持,所以佢有一定政治本錢。不過俄鋁的政治本錢,基本上係挺住公司唔倒閉,至於商業上要賺錢,始終要公司克服美國圍堵,呢樣嘢考驗歐柏嘉交際能力,同時仲需要時間。O依家俄鋁股價都好吸引,但估計喺五月前會受消息同美資減持影響波動,所以要炒呢隻股,係高風險高回報。

陸羽仁

hd