金融High Tea——無交嗌 炒反彈

        中美貿易談判無成果亦無破裂,國務院副總理劉鶴下周又會再去美國,反映雙方繼續尋求達成協議,相信短期內應該唔會有太多新消息。美股喺工業、石油及科技股帶動下造好,港股借勢反彈,重返三萬關。

  近日不同板塊炒個別,零售股表現唔錯,喺升市中唔少創咗一年高位。內房股係另一個短炒目標,多間內房昨日派發今年首四個月銷售數據,當中碧桂園(2007)首四個月銷售金額2575億元人民幣,按年增26.1%;合同銷售面積2739萬平方米,按年增21.4%,跑贏內地主要房企。融創中國(1918)則是按年升幅最多,期內合約銷售金額1111億元,按年升74%。期內合約銷售面積663萬平方米,每平方米均價為1.68萬元,按年增16.7%,銷售額達全年目標4500億元的24.7%。

瑞建細細粒炒有搞作

  近年業績不振的瑞安建業(983)午後飆升,一度揚21%,見2.04元逾三個月高,收升16%,似乎有消息醞釀。瑞安系由上海姑爺羅康瑞擁有,名下有兩間公司,旗艦係瑞安房地產(272),另一隻係瑞建。瑞建主要係做建築及承建、水泥製造等業務。去年市場曾傳出旗艦瑞房考慮私有化,股價一度急升,其後計劃無落實,股價顯著回落。瑞房私有化據說係有投資銀行想搵生意,故此向羅公子提出,但後來大股東諗完無做。有分析指瑞房要私有化,大股東要向銀行融資去買,但當時中央大力壓抑樓價,新盤開售唔可以超過某個水平,搞到賣高檔樓的瑞房都要度橋,喺咁嘅環境下,羅公子覺得多一事不如少一事啦。

  至於瑞安建業規模同瑞房無得比,去年集團虧損6.13億元,連續兩年大蝕。針對呢個情況,董事會安排咗瑞安資深成員黃月良出任行政總裁兼財務總監,執番個爛攤子,睇番瑞安建業市值急升後仍然不足10億元,市場忽然炒作佢,相信係睇中佢市值唔大,加上業務虧損後整頓完成。既然有投資銀行搵過羅公子,上次做唔成生意,跟住可能會有啲動作搞吓。

  下個月A股就會入摩,內地股市喺3000點邊緣有支持,昨日繼續高開高走,上證指數收報3161點,升24點,深成指數報10707點,上漲81點。恒指高開129點後一直向上發展,午後衝上全日高位30444點,收造30402點,升408點;國企指數收報12144點,上揚178點,成交金額1031億元。

  跌得多的板塊都有反彈,蘋果連續兩個交易日創新高,令本港科技股強力回升,騰訊(700)收升2.8%,報390.6元,貢獻恒指74點;舜宇光學(2382)收升5%,報141.2元;瑞聲科技(2018)收升4%,報117.7元。

小米未上市先調低估值

  科技半新股個別大幅反彈,閱文(772)急彈8.7%,收報66.1元,相信係跟住阿媽騰訊造好。科技股呢排受壓,搞到首隻同股不同權上市的公司小米集團,傳出估值下調消息。上周已向港交所(388)提交申請上市的小米,被《華爾街日報》爆佢在IPO中目標估值700億至800億美元(約5460億至6240億港元),相比早前傳出目標估值1000億美元(約7800億港元)有所下調。根據初步上市文件,小米去年收入突破1000億元人民幣,達1146億元,按年增加67%。去年撇除特殊項目後,經調整利潤達53.62億元,按年增1.83倍。

  作為首隻同股不同權的公司掛牌,若論市值應該好快可以成為成份股,有人走去問恒指服務公司點睇,答案似乎係無問題,但同時要睇基金經理意見。目前太古有A、B股,A股係成份股,B股就無納入。小米有同股不同權,理論上唔應該影響佢入成份股地方,最多就係流通量大的公眾持股納入,流通量小的大股東股份不納入,不過,從有呢個疑問睇嚟,同股不同權喺估值而言,點都係一個扣分而唔係加價因素。

陸羽仁

hd