金融High Tea——港交所未炒得入摩概念

        美國宣佈退出伊朗核協議,國際油價顯著上升,帶動「三桶油」向上,升幅居重磅藍籌股前列,中石油(857)急升4.4%,收報5.95元;中海油(883)升2.3%,收報13.52元;中石化(386)升2.2%,收造7.88元,三股合共貢獻恒指48點升幅。我一直睇好油股,認為佢哋上升周期未完。

  其他重磅股普遍造好騰訊(700)收漲1%,報394.6元。醫藥股表現不俗,中生製藥(1177)升4.5%,收造18.66元;復星醫藥(2196)上揚2.2%,收報45.75元;上海醫藥(2607)升1.6%,收報22元;國藥控股(1099)收升1.4%,造33.55元,基本上係繼續跌後炒反彈格。

半新股炒賣盤要計派彩

  除咗石油股同醫藥股向好,其他股份都係炒吓消息,唔少股仔趁機郁郁吓,脫離咗半新股行列的SHIS LTD(1647)早前停牌,跟住宣佈賣盤。買家以總代價6.53億元,向控股股東購入7.5億股,佔已發行股本約72.3%,並以每股現金0.87元提出全購。每股要約價較停牌前收市價0.99元,折讓約12%。買家將維持該公司上市地位。

  SHIS昨日復牌暴升,曾高見2.18元,漲120.2%,收市報1.83元,升咗85%。該股去年三月上市,主要於新加坡提供綜合樓宇服務,專注於維修及安裝機械及電氣系統,以及於新加坡提供建築及建造工程服務。

  雖然做建築無乜賣點,但認購反應不俗,不過掛牌炒作一陣就下潛,O依家上市過咗一年就賣盤,呢啲叫種殼,相信往後都有唔少半新股會行呢條路。有股票老行尊話,建築股係近年熱門上市行業,亦係賣盤焦點,皆因佢哋生意簡單,又唔係咁大發展,有盤數可以上市,成功上市後老闆套現上岸係最大目標。呢啲公司賣盤可能已見高峰,小股東亦應該適時套現,又去搵過第二隻炒作。呢類公司上市炒一陣就潛水,要買佢哋就要等股價跌到殘,去番殼價就差唔多,好似SHIS賣盤價八億幾就係一個指標。如果高價跟炒,咁就算買中都無得派彩。

  恒指昨日升133點,收報30536點;國企指數收報12185點,上揚40點,成交只有842億元。大市成交減縮下,港交所(388)公佈第一季業績,收入及其他收益41.5億元,按年升36%,數字相當靚仔,但股價只係微升0.3%,收報257元。睇番首季業績,現貨業務收入及其他收益按年增長53%,達11.3億元;結算業務分部增長37%,至14.87億元;股本證券及金融衍生產品則升91%,商品分部則跌7%。港交所首季市場動力保持強勢,現貨市場平均每日成交金額增至1461億元,按年升97%,交投增幅勝過全球大部份交易所,交易費按年增長96%,呢個解釋咗點解佢首季生意數據都幾好,但股價跟唔上,好大原因係大家見到近日交投縮咗咁多,第二季唔知係咪可以維持。今年第一季指數衝上34000點,每日成交高峰時逼近2000億元,港交所成為大贏家,可惜到咗第二季一開波市況就逆轉,所以首季業績基本上係最靚仔,第二季有機會同去年比持平,但肯定比唔上首季。

港股首季旺勢暫逆轉

  第二季業績褪色,港交所不忘提醒大家,滬深港通交易量錄得季度新高,滬/深股通及港股通平均每日成交金額,分別按年升27%及49%,反映內地投資者傾向將投資分散至香港,期望A股下月被納入MSCI新興市場指數後,進一步刺激滬深股通成交。對於呢個期望,陸羽仁覺得有機會好似互聯互通,初期未必咁快會熱得咁緊要。首先入摩係分段進行,初期調整比重,指數基金配置調入資金有限,其他外資就會受中美貿易戰影響,未必敢咁快大手加碼。長遠如果內地投資市場開放,基金逐步增加,交投先至會反映,所以買港交所暫時都要有啲耐性。

陸羽仁

hd