金融High Tea——酒店股同人唔同命

        美國制裁伊朗,等如同油價打強心針,喺油股推動下美股再彈,港股重上三萬點關口,恒指收造30809點,升273點;國企指數收報12233點,上揚48點,成交上番931億元。

產業信託息率高企

  呢期大市反彈,領軍唔係新經濟股,而係油股、銀行股同零售股等舊經濟股。相對個別本地銀行股創歷史新高,零售股亦屢創一年高位,但地產、酒店同樣係舊經濟股,升幅就追唔上,有啲同人唔同命感覺。

  地產股受壓可以理解,皆因樓價高企,超越一般人負擔,打壓之聲喺社會再度響起,加上息口攀升,地產股反映後市風險,股價落後相當合理。

  酒店股雖然同屬資產股,但今年訪港旅客人數回升,零售業率先反彈,酒店業卻未見報喜。相反,呢排酒店業主會仲走出來同民宿網Airbnb開火,話佢哋違法經營。據講,觸發呢單嘢的底因,係Airbnb想擴大地盤,同部份酒店傾合作,觸動咗酒店業主神經,於是發難炮轟。

  早前聽酒店業人士講,話呢期旅客雖然回升,但酒店入住率和房價,同上次好景周期比明顯有差別,之後酒店股真係跑輸大市,咁唔怪得之酒店業主發難。酒店經營無以前咁好搵,另一大因素係政府年前增加咗酒店,供應多咗自然影響房價。呢個係政策因素,同民宿增加無關。

  業內人士認為,呢個供求關係變化,對酒店生意影響其實仲直接過民宿網。零售業受惠租金下跌、酒店業就受害於租金無得升,小小差別,結果旅客人頭湧湧,兩者股價就強弱大不同。

  睇番酒店股價格,好多數字都好吸引,譬如本地最大酒店股富豪信託(881),O依家市盈率只有三倍,息率有六厘,資產折讓有五成。佢股價表現相對算唔錯,距離一年新高仲有4%左右,主要係佢屬於地產信託,派息去得盡,酒店生意好咗,派息點都增加,其他酒店股表現就無咁靚仔,最明顯係隻大酒店(045),幾個月前佢借大戶買股消息炒收購,股價升上17元,之後消息不了了之,股價回番落去,O依家喺12元水平浮沉,相信好一段時間都見唔番高位。

  呢排市場焦點之一,係首隻同股不同權股份小米集團估值。新浪科技引述消息報道,小米和保薦人將定價定在以700億美元(約5460億元)估值為基準。早前有說法小米想目標估值去到1000億美元(約7800億元),大幅削減三至四成。但之後不斷傳出估值調低消息,甚至講到估值低於500億美元。若然去到咁低估值,佢係咪願意上市都成問題。《華爾街日報》O依家講法係,小米在IPO中目標估值700至800億美元,同內媒說法較為接近。

小米想上市要接受現實

  小米呢啲大股上市唔係咁易,要睇天時地利,如果市旺就梗係順風順水,高價賣股都可以唔憂。現時市況顯然唔係咁,喺咁嘅情況就要睇埋門一腳,個市係咪有足夠承接力,同埋公司係咪願意接受低啲估值,一於上咗先算。

  小米預備上市時間係六月,本來有A股入摩因素可以憧憬,但現時美國加息機會好大,對股市影響未明,小米就要接受現實,估值肯定唔可以按本身主觀意願定價。至於調低估值後,係咪可以順利上市,仲要睇係咪揀到個好時辰嚟出世。

陸羽仁

hd