金融High Tea——姆劉會前送秋波

        美國總統特朗普一時一樣,佢喺社交媒體突然發文,話正與中國國家主席習近平一同努力,令內地電訊設備廠商中興通訊(763)盡快恢復業務。消息唔單止刺激咗同中興有關的手機設備股,港股借勢再升400點,實現六連升。

  特朗普向北京送秋波,但自從領教過佢的「五時花,六時變」作風,大家都唔敢過分興奮,好多人預咗中美貿易戰唔會一時三刻完美落幕。呢個星期習大大特使、國務院副總理兼中美全面經濟對話中方牽頭人劉鶴又去美國,同美國財政部長姆欽率領的美方經濟團隊,繼續就兩國經貿問題進行磋商。要細味的是,對於呢次會談,內地官媒講明呢次係美國政府邀請。

美主動放料促中方到訪

  有猛人講起呢次去美國,喺消息曝光前中方其實都唔知。當西方媒體爆出消息,兩個先至接觸,所以最初根本未有時間表,更加唔好講內容傾啲乜。中方立場係美國開到口,咁無理由唔去傾,最後就快快手拍咗板喺呢個星期到訪。O依家特朗普喺劉鶴到訪前擺出友善姿態,係咪美國想製造期望,有陰謀理論就會懷疑,係咪想藉此向中國施壓呢?由呢啲猜測可以睇到,中國對美方舉措O依家都充滿不信任。美國將貿易戰戰場拉到高科技公司,要求中方不可以資助高科技公司發展,好明顯係想削弱內地企業喺高科技發展步伐,中國喺呢方面好難妥協,所以除非美國得個講字,否則見唔到事件有好快結束契機。特朗普作風係你估佢唔到,好似北韓核問題發展就出乎意料,總之眼前貿戰發展係向溫和而唔係激化方向走,市場就炒住先。中興供應商摩比發展(947)急彈32%,收報1.19元,另一隻比亞迪電子(285)報13.22元,升6.3%。

  美國向中國施壓,一方面打擊內地科企發展,同時係為美國公司打開市場。對於開放市場,相信內地會比較願意作出讓步。內地對外資企業到中國經營門檻已降低。摩根大通宣佈,摩根大通企業及投資銀行已向中國證監會遞交申請,尋求建立一間持股比例為51%的全新證券公司,並計劃在未來數年內在監管條件允許下,將持股比例增加到100%。該公司還有意將其現有合資公司上投摩根基金管理有限公司,持股比例增加至控股水平。

  金融業以外,喺電動車產業方面,特斯拉(Tesla)呢個月喺上海成立新公司,註冊資本一億元人民幣的特斯拉(上海)有限公司,經營範圍從事電動汽車及零部件、電池、儲能設備、光伏產品領域內技術開發等。

比亞迪受Tesla直接競爭

  現時內地做電動車做得最火的係比亞迪股份(1211),不過佢今年股價表現差咗好多,主要係公司營運業績有啲不濟。早前比亞迪發盈警,預計今年上半年股東應佔利潤,按年下跌介乎71%至83%。公司預計第二季公司新能源汽車業務,將延續首季強勁發展勢頭。但受補貼減少影響,新能源汽車業務整體盈利,較去年同期有較大幅度下降。喺四月份銷售汽車3.74萬輛,按月下跌13.4%,其中新能源汽車銷量1.39萬輛,下跌0.2%。如果電動車補貼要再減,加上特斯拉自行進入中國銷售,咁對比亞迪都會有壓力。

  港股氣氛改善,港股開市造好,之後升幅擴大,午後喺高位徘徊,恒指收造31541點,上升419點;國企指數收報12544點,上揚199點,成交1067億元。

  股王騰訊(700)昨升0.7%,收報411.8元;手機設備股各走極端,上周宣佈好消息的舜宇光學(2382)上揚近8%,收報153.5元;剛公佈業績的瑞聲科技(2018)逆市急挫近5%,收報115.8元。

陸羽仁

hd