金融High Tea——周末打到嚟 收息預捱價

        市場昨日話題除咗中美貿易戰徵稅埋牙外,大家講到嘖嘖稱奇嘅係海航董事長王健,喺法國旅遊時意外爬牆影相失足跌死,一位57歲千億產業嘅掌舵人咁樣死法,確實令人驚詫兼惋惜。

  王健被視為海航領軍人物,佢喺海南島憑着1000萬元人民幣起家,與主席陳峰被視為傳奇人物。近年海航因為旋風式收購備受注目,陸羽仁年前曾去過佢哋喺香港搞的酒會,幾乎所有大銀行高管都到齊。

  最近一年,由於內地對資金在海外投資加強限制,海航被指負債偏高,開始出售境外物業,包括香港啟德四幅地皮中的三幅,由於海航收購資產質素唔差,加上全球經濟好景推升價格,佢哋出售嘅資產,基本上都能收回成本,甚至有利可圖。

內地回彈人仔回彈

  據熟悉公司情況人士講,海航出售一輪資產後,基本上安全著陸,有人仲覺得中央限制海外投資,反而幫咗海航及時控制槓桿,避免O依家因為中美貿易戰引起的市場不明朗。諗唔到喺呢個局面稍定時,王健竟然喺旅遊時發生意外,O依家陳峰同其他高管已經趕咗去法國協助處理後事。王健翻牆影相翻出禍,只能講人生同市場一樣,往往係變幻莫測。

  同樣變幻莫測嘅係中美貿易關係。上半年大市開局強勁,第二季指數因為貿戰急挫,結果期內強積金平均回報錄得虧損,富達國際亞洲機構業務(日本除外)投資策略董事簡立恆直言,難以估計下半年強積金回報表現。他預期爭端短期內難以解決,投資市場於下半年仍會波動。

  美國向中國加徵關稅,中國以報復性措施企圖反制,雙方行動在7月6日落實。按日出時間計算,若然大家在同日徵稅,中國會先過美國實行,但內地表明不會先採取行動,看來係唔想予人中國先開槍的口實。但美國開槍後,中國都會開槍,呢個周末會打到嚟。中國是用以戰止戰策略,大家綁好安全帶。

  人仔跌得多會反彈,昨日早段中間價就升415點子,創去年10月11日以來最大升幅。人民銀行參事盛松成表示,今年以來,人民幣兌美元匯率呈雙向波動,外界不應對人民幣貶值過份解讀,更不能認為是人行主動引導人民幣匯率貶值。中方官員言論溫和,港股中段雖然曾插逾400點,但午後跌幅收窄,恒指收報28182點,跌59點;國企指數收報10608點,下滑104點,成交金額934.29億元,大市似乎有暴風雨前夕嘅平靜。

  藍籌股乏善足陳,有名人效應的新股梁志天設計(2262) 首掛,收報1.15元,較上市價0.88元,上升0.27元或30.68%,高低位分別為1.16元及0.91元,成交5.07億股,涉及金額5.28億元,不計手續費及佣金,一手3000股賺810元,都算係有驚喜表現。

大新孖寶逆市攀升

  政治市中,大新金融(440)同大新銀行(2356)雙雙上升,喺呢啲市況下,佢咁郁法都算係異動。早前同屬金融股的國浩(053)因為私有化逆市造好,小股東成為淡市贏家。大新金融出售咗保險業務,之前曾經大派紅利,股價大升近8%收市,大新銀行就收升4%。若以正常派息比率,兩隻股份大約有2.5厘左右,雖然唔算好高,但喺呢啲市況入市買股,必須有長線準備,短期隨時要捱價,所以揀股點都揀啲有息收的比較划算。

陸羽仁

hd