金融High Tea——「騰騰」震

        港股臨近月尾,反彈暫告一段落,指數向下之餘,市況個別發展。傳統股份向好,但科技股受外圍拖累,重磅股騰訊(700)向下大插近10元,場面不無震撼,就算收報369.4元,跌咗3.6元,都嚇到小股東震震變咗「騰粉」。

  傳統股呢期發威,多少係跟住外圍炒作,最明顯係本地銀行股恒生(011)高見214.2元,收漲1.1%,報212.6元。美國銀行股增長強勁,恒生本身生意穩定,成為追逐優質股得益者。內銀受內地打貿戰陰影,甚至連中銀香港(2388)都受心理影響,令恒生一枝獨秀。

中國建材低撈又叫胡

  另一個強勢傳統板塊係水泥股,海螺水泥(914)、亞洲水泥(743)、天瑞水泥(1252)都創咗今年新高跑贏大市。內地首季水泥行業利潤總額總額為190億元人民幣,創咗歷史新高,主要受益供給側改革。第二季為水泥需求旺季,隨著建築工程全面復工,水泥價格可望繼續走高,全年預計保持高速運行。

  過往水泥行業價格上升,產能隨即增加,觸發調整循環。早前內地公佈的數據,反映水泥行業喺控制產能方面,仲係維持較好狀況,原因相信係內地對環保要求提升,加上行業自律性加強,所以數據公佈後,觸發咗水泥股新一輪升浪。

  受惠水泥股升浪,建材板塊都做好,但升勢就稍為落後。有中環茶友手頭入咗啲中國建材(3323),實行高沽低買。早排佢見股價創咗新高,升破10元水平,高位實行分批食胡,跟住個市喺貿戰陰霾下插,最低股價竟然插至近7元水平,回調接近30%,佢喺8元樓下分批回補兼買突。昨日中國建材股價喺水泥股帶動下收報8.75元,升逾2%,同佢撈貨價比平均升逾一成以上,計落都幾和味。茶友話,水泥建材股第三季應該都保持到唔錯勢頭,所以佢準備再坐一會,等9元樓上先決定係咪分批食胡。

  科網股昨日繼續受壓,牽動大市升跌。

  早段騰訊急插,恒指一度挫逾200點,之後騰訊跌幅收窄,大市收報28733點,跌幅減至71點;國企指數收報11046點,只跌1點,成交723億元。騰訊曾失守370元支持,挫逾3%低報361.6元,見近九個月低位,收報367.2元,仍跌1.55%,佔恒指44點跌幅。其他藍籌科網股方面,舜宇光學(2382)挫1.88%,收報136元;同屬科網股的小米集團(1810)跌1.9%,收報18.68元。其他股份內房股碧桂園(2007)急挫7.5%,收報12.14元;吉利汽車(175)挫2.93%,收報17.88元。

貿戰隨時波及科網股

  雖然騰訊尾市企番穩,但呢排大行輪流唱淡佢,暫時都仲未肯定佢尾市回穩,係咪大戶「臨危托沽」,喺尾段收一收手,等佢調整幅度無咁驚嚇。騰訊今年初率先見頂,外圍科網股到O依家先開始調整。佢會唔會先跌先見底,暫時就唔敢過份樂觀,所以後市仲有可能要睇外圍科網股調整係咪告一段落。

  外圍科網股短期焦點落喺蘋果業績。在派成績表前,英國《金融時報》報道,蘋果將被迫提高旗下智能手錶(Apple Watch)、AirPods耳機和HomePod音箱等在美國售價,以應對美國計劃對2000億美元中國製造產品加徵10%關稅影響。蘋果競爭對手的智能語音設備,例如亞馬遜(Amazon)的Echo、谷歌智能家居(Google Home),還有Fitbit的智能手錶,亦可能會受加徵關稅影響。摩根士丹利上周發表研究報告指出,在蘋果可能於九月發佈下一代iPhone前的這段時間內,中國與美國之間日益火爆的貿易言論,會對蘋果股價構成風險,所以外圍科網股呢排表現,可能都幾唔穩定吓。

陸羽仁

hd