金融High Tea——穩字當頭

        人仔匯價喺阿爺出招後繼續企穩,內地A股終於出現強勁反彈,帶動恒指再升。

大政趨鬆 地產例外

  港股呢舖反彈,主要係美國暫時無再出手打壓,北京維穩措施亦發揮安撫人心作用。陸羽仁細讀7月30日中央政治局開會後的報告,見到中國未來政治經濟路向,主要有幾點。第一,在中美貿易戰情況下,要「穩」字當頭。去年七月的政治局報告中,有15次提到「穩」呢個字,今次更提咗18次,就係要穩住中國經濟發展大勢,防範金融及經濟風險。

  第二,既然「穩」字當頭,貨幣政策又會趨向寬鬆。未來可能要加大力度放水,但同時盡量保持去槓桿,所以預計水要放到與實體經濟,特別是小微企業相關環節,而唔係益晒大企業,特別係房地產企業,以免推高樓價,影響民生。

  第三,財政政策會變得比較積極,包括所謂「補短板」做法,即對於一啲中國發展比較落後嘅領域,會加大力度投資。傳統有效支持經濟的方法例如基建,同樣應該會大力進行。另外,科技投資相信都會絕不手軟,透過財政開支,有導向催谷經濟。

  內地政策講究大方向,我覺得這份報告大方向是趨向寬鬆。唯一緊嘅地方係調控房地產,對中港股市都有指導作用。O依家要刺激經濟,一定要重新搞基建,好似鐵路、基建股就比較受歡迎,昨日中交建(1800)升咗3.8%,中鐵(390)亦升3.2%。

  另外,喺中央出手維穩後,恒指重上28000點關,收報28248點,升429點;國企指數收報10866點,漲164點,成交890億元。內房股跌得勁彈得勁,跌市中發盈喜的中國恒大(3333)急升21%,碧桂園(2007)都急漲6.4%,收報11.6元;融創中國(1918)飆升8%,收報23.7元。

  公佈業績靚仔的九龍倉置業(1997)收升3.6%,收報57.4元;恒生(011)升3.3元,收報212元。大市上到28000點,阻力會增加,能否繼續反彈,都要跟住外圍同埋中美貿戰發展走。

  大市除咗A股領漲外,投資者另一關注係港鐵(066)停牌,傍晚公佈高層大變動消息。行政總裁梁國權提早退休,工程總監黃唯銘就辭職,主席馬時亨就不會續任,他自言曾兩度請辭未獲政府接納,大地震程度比起之前高鐵超支有過之而無不及。

  根據港鐵已提供的資料,出事的沙中線紅磡站最新報告,同先前提交嘅報告唔同,缺少近2000個用來鞏固鋼筋結構的螺絲釘頭,令政府無法相信總體螺絲釘頭數量符合要求,因此對沙中線團隊已經失去信心,故要求大換班。雖然管理層力撐無跟足圖則符合安全,但港鐵董事局喺緊急會議後接納咗要求。

股價升消息未曾反映

  睇返短鋼筋事件發展,由最開始有人爆料,港鐵董事局主席馬時亨直言被蒙在鼓裏,及後爆出的料愈來愈多,政府同港鐵急急應變,當時佢哋開始小心翼翼,唔將件事攬上身,只係成立獨立委員會作出調查。最新發展似乎係有港鐵高層管理違反誠信,用港鐵主席馬時亨之前的講法,若然係咁隨時有可能係涉及刑事,後果相當嚴重,所以港府最新取態係劃清界線,向港鐵投不信任票,要求調查管理層。

  喺昨日停牌前,港鐵收報42.8元,仍能隨市上升0.6%,反映消息似乎無外洩,亦可以話未曾反映。從事發至今,港鐵股價只係跟隨大市回落,市場想法係港鐵在本地運輸網絡地位牢固,地位唔係咁易動搖。以目前事態,往後發展有幾項關注,首先自然係首當其衝的高層管理責任,特別係當中有無人涉及刑責;再者係包括政府官員在內的董事局成員責任,跟住就係港鐵公司的管治。

  暫時睇嚟,港鐵喺本港的運輸同基建角色,仲係不易取代,從兩度挽留馬時亨來看,政府同董事局仍然繼續合作穩住局面,但係今次事件造成的損失就好有可能要負責,未來地位亦會受外界質疑,如何拆解好睇接手者處理的手腕,所以對股價影響雖然未到摧毀性,但都會有一定打擊。

陸羽仁

hd