金融High Tea——中海油等嫁皇帝女

        美國同加拿大就貿易談判達成協議,美股大幅造好,杜指收升192點,但港股無力跟上,睇嚟內地放假,北水停流,淡友乘機偷襲,港股人升我唔升。

北水停工承接乏力

  華爾街股市上日氣氛熱烈,美國同加拿大達成貿易協議,令美股大幅高開,收市美股雖然升幅略為收窄,表現仍然相當好,杜指上日大升192點。喺咁嘅環境下,港股表現就唔係咁靚仔,大市一開已經無力,恒指低開72點,你唔信邪去追就瀨嘢啦,大市逐步向下,一級級咁下行,炒即日鮮者,一分神就唔見咗500點以上。

平保友邦跌勢急

  如果要問點解呢吓突然急插?有中環茶友話,會唔會因為港息12年來首度上調,大家驚有手尾呢?牌面睇,美國加息後,人民幣呢兩日又再迫近6.9大關,美匯指數高企95點,誘使資金由新興市場流出,各新興市場貨幣又再面臨貶值壓力,但港息上周開始上調,若然要因為利息插,照計上周五應該開始大插,但當時跌幅唔係咁大,點解到放假後先至大跌呢?一個較為近磅的解釋,係今個禮拜為內地國慶假期,滬深港通暫停,要等到10月8日(下周一)先回復正常,內地炒友都要放假,加上互惠基金及ETF連續三個星期沽貨再撤走資金,淡友於是乘勢施襲,喺咁樣急跌下,期指一跌夾到尾,大多即日鮮好倉已夾死,被迫平倉。

  最終恒指收報27126點,急插662點;國企指數收報10754點,跌263點,成交911億元,喺大跌市下交投唔算特別多,反映北水少咗影響市場承接力。藍籌股基本上凶多吉少,騰訊(700)跌1.9%,收報317元;中國平安(2318)急跌2.8%,收報77.3元;友邦保險(1299)更挫3.4%,收報67.55元。中海油(883)最叻,逆市漲0.9%,收報15.64元。公用股向下,未能發揮資金避難作用,中電(002)跌1.31%,報90.45元;煤氣(003)跌2.32%,報15.18元;港鐵(066)跌0.97%,報40.8元;領展(823)跌3.31%,報74.5元;長江基建(1038)跌0.24%,報61.85元。小米(1810)遭美國公司起訴侵犯四項專利,股價一度創上市後新低,曾低見14.8元,跌4.52%。

  重災板塊係燃氣股,重慶計劃取消天然氣初裝費,市場擔心將擴至其他城市。新奧能源(2688)曾見55.25元,創近八個月低位,全日急跌14%,報58.25元;中國燃氣(384)大跌9%,報20.2元;華潤燃氣(1193)插10%。

  中海油逆市表現出色,多少受惠長和(001)旗下加拿大石油公司赫斯基能源,全面收購佢有股份的油砂公司MEG Energy。呢個收購連負債的收購交易,總值為64億加元(約391.4億港元)。收購價為每股11加元或0.485股赫斯基股票,作價較MEG上周五收市價溢價37%。

  MEG目前於多倫多交易所上市,其單一大股東中海油(883)持股12.3%。此前MEG董事會拒絕收購談判,令赫斯基最終直接向MEG股東提出收購。有消息指,目前MEG董事會仍然拒絕贊成收購建議,但不表示其他股東不贊成。

  花旗估計,乘着赫斯基能源收購,中海油有大好機會減低油砂業務比重。該行指出,基於加拿大油管產能有限,加國原油價格較美國WTI原油期貨價格有明顯折讓,加拿大西部油價每桶30.8美元(對比WTI油價為73.4美元),令油砂產出疲弱。今次赫斯基能源提出垂直式收購,相信係想將加拿大西部原油行業價值最大化。由於油砂生產成本較貴,有人願意出好價,相信對中海油係好消息。

  當赫斯基提出收購後,有評論立即關注集團同中海油關係,甚至形容今次係赫斯基想搶中海油嘴裏的肉。睇番交易背景,加拿大油砂產油成本較貴,在油價低企時難以運作。現在油價上番相對較高水平,赫斯基透過加注收購,期望可以加強一條龍式營運壓低成本。中海油在2012年上次油價高峰期時,以1000億元重錘出擊買入加國油公司尼克森(NEXEN),之後在當地幾個油砂項目的效益曾受到質疑。現在有機會出售部份資產,而且作價不低,若然中海油不想出售,可以同MEG董事會意見一致,拒絕收購,但如果中海油想賣,咁就有善價而沽的機會。旗下投資變咗皇帝女,左睇右睇都唔覺得中海油有乜蝕底。

陸羽仁

hd