金融High Tea——地產股企硬等《施政報告》

        內地A股復市急插一日後回穩,第一日跌市係累積沽壓釋放所致。港股喺過去個幾星期大跌1600點,試咗去年七月以來低位後,亦有回穩跡象。

  中環茶友留意到,呢次大市急挫有個特別現象,就係本地地產股表現異常硬淨。茶友用「異常」來形容,因為今次大市咁波動,一大原因係美國債息飆升,連公用股都被沽低,同樣,內房股都受不利氣氛影響顯著回落。

  但係對息率最敏感的本港地產股,卻跌幅有限,無跟隨大市見近期低價。新地(016)昨日收報109.5元,逆市升0.6元;恒地(012)報38.9元,升0.25元;九龍倉置業(1997)升83.95元,升1.05元。

等炒公私合作

  本地地產股企得咁硬,茶友解釋可能係等緊《施政報告》揭盅,憧憬當中會有措施對地產股報佳音。

  今次《施政報告》中,特首林鄭月娥預告有200幾項措施,相信當中唔少都係派錢益市民。對於好多中產同年輕人而言,他們最關心的反而係樓市。

  為了要寫《施政報告》,特首林鄭要覓地小組提早趕工完成中期報告,結果小組開左張無銀碼支票,只係列出五個選項,任特首發揮,所以外界估計林鄭會喺房策出招交代。

  由於估計公私合作,用發展商農地起樓,係政府未來增加供應重點,加上政府好可能喺未來房屋供應中,提高公營房屋比例,私樓供應更加緊張,呢啲對本地地產股都有利好作用,所以呢個板塊,喺《施政報告》出台前企硬。

  林鄭宣讀《施政報告》挺住地產股,亦令人諗起1997年董建華宣讀嘅首份《施政報告》。

  當時本地樓市一片熾熱,美國利息又係咁升,阿董提出八萬五的房屋目標,當時市場當佢無到,亦對亞洲金融風暴感覺唔強烈。雖然有個別負債重的發展商開始減價賣樓,但買家仍然睇好蜂擁入市。後來美息上升未停,樓市開始轉勢大跌,阿董亦因為咁被發展商痛斥,最後仲因腳痛下台,以後政府就對樓市小心翼翼。

  歷史不斷重複,但未必會以簡單方式一成不變咁再現。如今美國利息又進入上升周期,但林鄭對樓市態度顯然同阿董唔同,明眼人都睇到,特首無心打低樓市,地產股拒絕下跌,市場似乎等炒公私合作概念。但地產股係唔係真係有景,既要睇《施政報告》有幾利好,同時亦要視乎對政府執行公私合作措施的力度。否則出政策後一遇到反對,又縮埋唔搞,發展商都係中空寶。

騰訊穿底後再插

  內地股市經過周一復市震盪後,初步搵到支持,但創業板指數表現疲弱,創2014年8月以來低位。上證指數收報2721點,升4點;深成指數收報8046點,漲14點;創業板指數收報1345點,跌7點或0.6%。

  港股早段輕微反彈,但由於重磅股騰訊(700)繼續不濟,拖累大市下跌,恒指收報26172點,跌29點;國企指數收報10420點,漲27點。雖然內地復市,北水仍然缺乏,成交只有854億元。

  內媒報道,騰訊參與投資的遊戲直播平台鬥魚App,在國慶假期內已在各大應用市場下架,在蘋果手機程式嘗試搜索「鬥魚」,搜索結果中並沒有該款應用程式。喺負面消息不斷下,騰訊股價繼穿左300元後,昨日再跌1.7%,報293.8元,以全日低位收市。

  石油相關股份普遍造好,中海油(883)升2%;中石油(857)升1.6%;中海油服(2883)升5.2%。

陸羽仁

hd