金融High Tea——跌跌不休 限米煮飯

        美股前晚大插,喺科技股急跌下,杜指大瀉608點,港股開市好快唔見600點,跟住跌幅收窄,跌255點收場,以今年港股一貫弱勢而言,跌幅算係溫和,主要係內地A股唔肯跌落去,產生一定支撐作用。

商品大王沽美股買A股

  華爾街股市風高浪急,亞太股市全面波動,日經平均指數昨早低開逾400點後,跌幅持續擴大,收報21268點,跌822點或3.72%,是3月29日以來最大跌幅。港股低開後好快大插,但中午後內地股市回穩,上證指先跌後升,2600關失而復得,收報2603點,升唔夠1點;深成指數收報7529點,跌15點。市傳國家隊入市買內房股,雖然消息未能證實,但從內地股市走勢嚟睇,甚有阿爺救市味道。

  呢排A股探底,中央出手力挺經濟,有「商品大王」之稱的羅傑斯,喺內地出席一個投資論壇時就透露,美國股市已經無任何投資機會,自己不再持有任何美股,反而對中國市場具信心,看好內地股市,更透露自己現已持有A股。羅傑斯一向都有點中國大好友色彩,像他這類大戶,行動經常走喺市場之前,他的分析可以參考,但幾時跟佢行動,就要睇番本身手頭投資狀況。

  A股撐住,有利港股減低震盪,恒指上午急插後,下午跌幅顯著縮窄,收報24994點,跌255點;國企指數收報10176點,跌49點,成交金額1061億元。美國科技股唔得,股王騰訊(700)難逃壓力,跌2.5%,收報269元。手機設備股舜宇光學(2382)瀉7.7%,收報72.45元。恒指再創去年5月後低位,而全日沽空金額就有170億元,沽空比率16.1%,夜期繼續低水。

  另一邊廂,人民幣匯價持續弱勢,中國外匯交易中心公佈,人民幣兌美元即期收跌97點子,報6.9498兌1美元,創去年1月3日以來新低。投資者現時個個採取觀望態度,心態脆弱。美國距離中選唔夠兩個星期,估計美國總統特朗普同華盛頓官員,唔會坐視華爾街拋風,所以短線買賣無論造好造淡,都要預咗市況波動。

  10月股市跌跌不休,逐個板塊輪流下插,高估值股份好似科網股不斷探底,傳統板塊好似內房又輪流下跌。美股FAANG全面回調,本地科網股同手機設備股再插。有中環茶友慨歎個市級級向下,短炒反彈唔係咁易捉準水位,所以基本上係無得玩。

  茶友之言講出投資者今年處境,因為大市不是直插而下,個市不時有壞消息,壞消息中又有啲好消息,彈完再跌,但指數整體向下,不斷消耗購買力同買家意志。早前陸羽仁建議過用限米煮限飯策略度過呢啲市況,除非手頭有大把彈藥想加倉,否則就掉轉來炒,先高沽後回補,逐步減低手頭股份成本。呢個玩法好難賺到乜大錢,最大好處係可以保持市場觸覺,又唔使受不斷下跌的市況綁住送出太平洋。

  指數創近年新低,好多股份破底,當中較特別係隻國泰(293)。公司爆出洩漏客戶紀錄的新聞,股價受嚇一度穿底,跌破10元大關,最低見過9.9元,收市報10.22元,回落3.7%。

死揸國泰買咗教訓

  最近一、兩年,陸羽仁都少講國泰,主要係覺得集團經營環境面對範式轉移,面對低成本內地航空公司掟錢加入競爭,佢有排調整,所以認定佢無乜「錢途」,建議投資者不宜沾手或換馬。睇番過去三年,國泰股份有波幅無升幅,就算係大市升到33000點的美好日子,佢股價都未能突破,所以買咗佢的投資者,基本上錯失咗成個升市循環。

  呢次佢爆出洩漏客戶私隱,而且仲遲咗差不多半年才公佈,呢場風波恐怕都有手尾跟,暫時雖然對公司經營未必會造成好大衝擊,但對形象損害就好大。國泰過去予人優質服務形象,收費比同行可以有溢價,但近年公司員工權益高漲,對客戶服務水平回落,最慘仲不時喺網上流傳機組人員對客戶的負評,你話班客點會覺得順氣。公司文化的改變,以及在形象推廣上乏力,對服務行業影響好大,加埋今次事件,管理層真係應該好好反省。

  有人幾年前因貪平買國泰,以至錯失牛市賺錢機會,可以總結一個教訓,就係投資要考慮入市時機,又要考慮揀股技巧。入市時機唔好,買到好股都會賺少咗;入市時機好,買唔到好股,收穫一樣大打折扣,甚至可能人賺你蝕,要兩樣都扑中,先至可以贏盡升浪。如果無呢個把握,咁就不妨只買指數基金,睇少一瓣,有時效果反而仲好。

陸羽仁

hd