金融High Tea——A股撐住 港股逆升

        美股下跌,估唔到嘅係近年弱過藥煲的港股,竟然出現近乎大奇蹟日嘅單日轉向,淡友馬上中伏,可見股市難玩,亦反映近日股市難測。

  華爾街位高勢危,理由唔使股市專家都可以解釋,包括蘋果股價急插、油價下滑、債息向上等。其實,說穿了就係選後疲憊症。中選期間特朗普化身財演,大力催谷股市,不但講到明共和黨選贏有得升,各種主張都致力維持升市,喺佢谷得咁行底下,選完唞唞都好正常。從呢個角度嚟睇,美股調整根本唔需要理由。

人仔回升露反攻端倪

  美股調整有路捉,港股表現反而有啲估佢唔到。今年慣例係美股升,港股跌;美股跌,港股再跌。噚日係美股大跌,港股低開,但指數就無美國跌咁多,午市前仲受A股帶動同人民幣匯價力撐,跌幅大為收窄,最終恒指收報25792點,反升159點;國企指數收報10478點,漲38點;紅籌指數收報4232點,升26點,成交金額909億元。

  人仔匯價受貿易談判利好消息帶動回升,離岸同在岸價都上漲。喺美元強勢下,人仔表現向好,為股市反攻展開序幕。呢排大行紛紛睇淡人仔,好多分析覺得會破七。大和資本亞洲區首席經濟師賴志文啱啱仲估計,現時中美已經接近零息差,未來美息或會持續高於中國息口,加上貿易戰令中國貿易盈餘受壓,令人民幣貶值壓力加劇,加上市場要償還美元債,亦會推高美元,預計人民幣明年可能會貶至7.6兌1美元。

  但係人仔喺美股大插時逆市向上,加埋內地A股向好,成為港股市場回升嘅原因。

  好明顯,呢次港股唔跟跌係同內地有關,內地喺貿易不明朗下,積極推動各種抗逆措施,試圖穩定市場信心,喺美國中選境況最差時發揮左保底作用。O依家強流過去,市場憧憬貿易問題有一段時間會回暖。本來喺選舉期間,美股被特朗普力谷上番高位,港股跟跌唔跟升,仲喺今年低位,有啲超跌感覺,亦造成昨日佢開市初段跌得少過美股,呈現抗跌力的理由。內地股市上升,上證指數收報2654點,收升24點後,港股就順理成章來個絕地反擊。

  中港股市頂住美股逆流,我覺得主要度力唔係港股,而係A股。由於A股已經插到2449點呢啲幾硬的底部,O依家上番2600點樓上,部份計基本因素的分析家開始留意當中價值,內地就更加大力唱好。好似全國工商聯會名譽主席黃孟復喺出席「《財經》年會2019」時,有幾句話就有點意思。佢話中國股市完全脫離經濟發展基本面,(指數)2000多點談起來都丟人臉,嚴重低估中國企業價值」。佢認為「為甚麼會這樣,應該認真分析」。

  黃孟復唔係股市專家,佢係從另一個角度睇問題,話內地股市跌到令人覺得丟臉的事,係茶餐廳式大叔用常理評論的睇法,但有時呢啲唔花巧的觀點,可以點穿好多聽落高深的理論包裝。用佢的講法,A股跌到咁殘係件醜事,無理由、亦唔應該讓佢繼續發生,就係咁簡單。

  茶餐廳式評論認為A股太低殘,大行都開始有呢種睇法,瑞銀財富管理發表報告,指由於內地企業目前估值過度反映盈利放緩預期,預期A股在未來6至12個月會有低雙位數上升空間。

  瑞銀報告認為,預計中央會採取更多措施支持實體經濟,加上資本改革和外商投資等,有助提振內地市場情緒,短期內看好金融和工業類等具防禦性股份。

坐冠忠唔使落車住

  港股雖然暫避一劫,但好難講話短期就直入坦途,只係呢次免跌開始畀到人對內地維穩回復少許信心,往後仲要睇A股同美股表現。若然美股繼續急插,港股都可能上下波動。

  喺港股玩大逆轉中,有隻股仔表現突出,就係日前陸羽仁拆過局的冠忠巴士(306),佢昨日大升逾7%,收報5.5元。冠忠炒大橋概念,跑贏大市成條街,O依家當然唔敢叫人高追,但上左巴士者去到大橋咁靚風景,照計唔使咁快落車,可以上移止賺位繼續欣賞吓好風光先。

陸羽仁

hd