金融High Tea——富智康大縮水的教訓

        美國中期選舉過後,資產市場大執位。美股出現選後症候群,杜指隔晚再跌100點,但同油價單日急插7.8%相比,就真係小兒科,以呢個跌幅嚟講,真係可以一日就跌死人。油價急劇波動,顯示資產市場高度敏感,無論玩乜,一不留神就會損手爛腳。

  油價大力下插,不但下墜力度出人意表,同時市場亦有點掉轉來炒。油組日前先放出消息,話研究緊減產,市場以為至少會有短暫提振作用,點知就喺呢個時候,特朗普大力反對油組減產,淡友順勢踩多一腳。炒油如果唔炒孖展,等如行路上廣州,若然用槓桿投資,如此波幅好多人都一棍出局。

資產市場閃跌頻現

  油鱷出手噬好友一啖,有點趁住美國中選後施襲的味道。美國總統特朗普喺選舉期間,高調表明想油價下跌,佢咁講唔止出口術,而是在制裁伊朗的措施上最後大打鬆章。係特朗普放水下,油價已經陰陰哋跌,跌兩跌市場信心轉弱,結果誘發雪崩式下跌。

  油價跌幅好得人驚,大家要小心呢個未必係個別市場事件,因為杜指早兩日都試過單日大插600點,之前試過更大跌幅,其他美債、外匯都有可能出現呢個狀況。因為從大氣候講,美國結束量寬,跟住進入加息時期,呢個情況好似地下水流失,突然就會引發地陷,所以買入資產要小心,限住注碼高沽低揸,不要不斷加注,先係自保之道。

  國際油價周二重挫逾7%,「三桶油」繼續受壓。中石油(857)收跌3.57%,報5.67元;中石化(386)收跌2.25%,報6.51元;中海油(883)插4.66%,收報12.7元,為「三桶油」中表現最差。油價下跌利好航空股,國航(753)收漲4.2%,報7.69元;南航(1055)上揚4.42%,收報5.2元;東航(670)收升1.84%,報4.97元。

  港股連升兩日後高開低收,恒指高開81點,報25874點,午後沽壓轉強,尾市一度跌303點,見25489點,跌穿20天線(25543)。其後跌幅收窄,恒指收報25654點,跌138點,成交金額約794億元。

  喺咁唔穩定的市場情況下,有啲投資者仍然鍾意博反彈。有中環茶友講起手機設備股,佢話好似隻瑞聲科技,一年高位見過182元,日前低位跌到49元,夠膽去撈的話,O依家佢上番52元樓上,已經夠水位食胡。不過,呢類撈底動作成功機會細過一半,失手就可能被綁。有人以為佢跌到咁低,若然被綁最多咪死坐,皆因佢假假地都係恒指成份股,係藍籌股。

  對於藍籌工業股係咪唔怕坐,我就舉左個例,就係同樣做代工生產的富智康(2038)。呢間公司喺2005年以3.88元上市,之後因為業績靚仔,被當成增長股炒,喺短短年半間股價暴漲,2006年高位股價達27.7元,比招股價勁升6.13倍,總市值一度高達1880億元。

高增長工業股風險大

  但到2007年,富智康業績表現未符預期,屋漏偏逢連夜雨,公司近500名富智康高層跳槽至比亞迪,將技術及大筆定單帶到比亞迪,全年獲利僅7.21億美元,較前一年度的7.18億美元,輕微增長0.5%。雖然公司仍有增長,但已被摘去高增長股的光環,之後一直無運行。

  就算唔睇高峰期的股價,只係睇過去三年,富智康曾經炒過一輪反彈,股價彈上3.5元,但跟住反覆回落,昨日收報0.77元,股價又蒸發咗接近八成。富智康的經歷,係咪會喺瑞聲身上再度出現,無人有水晶球可以批死,因為做廠間間都有啲竅妙唔同,只不過從富智康小股東的經歷,可見炒高增長工業股的風險,實際上比想博反彈的小股民預期大。喺市場驚濤駭浪中想執平貨,就要先計值博率,唔係話見佢跌得多,就一定等同扺買嘅。

陸羽仁

hd